Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Γιατί ξυπνάς κουρασμένη;

Τι συμβαίνει όταν κοιμάσαι αρκετά αλλά νιώθεις πτώμα.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Κάθε πρωί τα ίδια: σηκώνεσαι από το κρεβάτι με την αίσθηση ότι έχεις κοιμηθεί το πολυ 5 ώρες. Όταν φτάνεις στη δουλειά κουτουλάς, το μυαλό σου για να πάρει μπρος θέλει ώρα. Τι μπορεί να φταίει; Παρακάτω σου έχουμε μια λίστα με 11 πιθανούς λόγους που ξυπνάς κουρασμένη. Για δες!

#1. Έχεις πατήσει το Snooze

Όταν πατάς το snooze, όχι μόνο δε ξεκουράζεσαι παραπάνω, αλλά το ντριιιν διακόπτει τον ύπνο σου σε λάθος στιγμή.

#2. Βλέπεις ταινία πριν

Οι ηλεκτρονικές συσκευές δε μας νανουρίζουν, αντίθετα μας κρατούν περισσότερη ώρα ξύπνιους. Το φως που εκπέμπουν μπορεί να αναστάτωση τα επίπεδα μελατονίνης, ουσίας υπεύθυνης για τη ρύθμιση του ύπνου μας.

#3. Δεν ανοίγεις τις κουρτίνες

Ξύπνα και άνοιξε τις κουρτίνες να μπει φως. Θα νιώσεις ότι έχεις περισσότερη ενέργεια.

#4. Πίνεις καφέ το απόγευμα

Το να πίνεις καφέ μετά τις 2 το μεσημέρι, έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τον ύπνο σου. Ακόμα κι αν δεν έχεις θέμα στο να αποκοιμηθείς, η καφεΐνη μπορεί να σου χαλάσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σου.

#5. Δεν έχεις σταθερό ωράριο

Τη μία πέφτεις νωρίς, την άλλη αργά. Και έτσι ο οργανισμός σου δε μαθαίνει, και ο ύπνος σου δεν είναι ο καλύτερος δυνατός.

#6. Περνάς πολύ χρόνο στο κρεβάτι

Ύπνος και σεξ. Αυτά πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν σκέφτεσαι "κρεβάτι". Ούτε άραγμα, ούτε ταινίες, ούτε τίποτα άλλο. Μόνο ύπνος και σεξ. Αν το κάνεις αυτό, το μυαλό σου θα μπαίνει αυτόματα σε διάθεση χαλάρωσης μόλις αντικρίζει την κρεβατοκάμαρα.

#7. Πίνεις ποτά

Όσο και να νομίζει κανείς ότι το ποτό χαλαρώνει, στην πραγματικότητα κάνει το αντίθετο. Μπορεί στην αρχή να σε βοηθάει να αποκοιμηθείς αλλά ο ύπνος σου θα είναι ανήσυχος.

#8. Κοιμάσαι με τον Τζακ

...ή τη Λάρα, ή όπως λες το κατοικίδιο σου, τελοσπάντων. Μπορεί να είναι πολύ γλυκό, όμως όπως ακριβώς και τα παιδιά έτσι και τα κατοικίδια, μπορούν να διακόψουν τον ύπνο σου. Εσύ μπορεί να αλλάζεις πλευρό αλλά η γάτα σου μπορεί να νομίζει ότι ξύπνησες και να θέλει χάδια.

#9. Τρως πριν κοιμηθείς

Καλό είναι να μην τρως 2-3 ώρες πριν τον ύπνο. Η χώνεψη θέλει χρόνο και ακόμα και η πιο μικρή λιχουδιά αναγκάζει το σώμα σου να δουλέψει. Φρόντισε να τρέφεσαι σωστά, με συχνά μικρά γεύματα. Η πείνα και ο στομαχόπονος εννοείται ότι δε βοηθούν στον καλό ύπνο.

#10. Το δωμάτιο σου δεν είναι άνετο

Έχει πολλή ζέστη, φασαρία, φως; Εσύ ξέρεις! Σκέψου αν το δωμάτιο σου είναι ιδανικό για ύπνο ή αν υπάρχει κάτι σε αυτό που δε σε αφήνει να χαλαρώσεις.

#11. Έχεις άγχος

Το άγχος όχι μόνο μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα ύπνο, αλλά γενικά να σου "χαρίσει απλόχερα" ένα αίσθημα κόπωσης.

#12. Θέματα υγείας

Αν όλα τα παραπάνω τα έχεις διορθώσει, τότε ίσως πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια γιατρού. Η κόπωση μπορεί να οφείλεται σε υπνική άπνοια για παράδειγμα, ή σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

 

*Με πληροφορίες από Bustle

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός