Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Τόσες ώρες μακρυά από το κρεβάτι σε βγάζουν... θετική στο αλκοτέστ

Η υπνηλία κάνει τον εγκέφαλο να "μεθάει".



Είναι γνωστό ότι όταν πίνουμε αλκοόλ δεν πρέπει να οδηγούμε, αλλά πόσο ευαισθητοποιημένοι είμαστε, αλήθεια, στο θέμα αυπνία στο τιμόνι;

Ποια από εμάς δεν έχει οδηγήσει ενώ... κουτουλάει; Σίγουρα κάποια φορά μας έχει συμβεί, αλλά δεν πρέπει να ξανασυμβεί καμία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι η αυπνία κάνει στον εγκέφαλο ό,τι ακριβώς και το αλκοόλ.

Αν είμαστε χωρίς ύπνο 17-19 ώρες, τότε λειτουργούμε όπως όταν βγαίνουμε θετικοί στο αλκοτέστ (συγκέντρωση 0,25 g ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα).

Αν είμαστε χωρίς ύπνο 20-25 ώρες, τότε λειτουργούμε όπως όταν πιάνουμε το 0,60 στο μηχανάκι της τροχαίας και έχουμε μεγάλο πρόστιμο, αφαίρεση διπλώματος και δικαστήρια, καθώς πρόκειται για ποινικό αδίκημα.

Εν ολίγοις, μην παίρνεις το τιμόνι αν δεν είσαι ξύπνια. Μπορεί να μην... απειλείσαι από έλεγχο της αστυνομίας, αλλά είναι επικίνδυνο, τόσο για εσένα όσο και για τους γύρω σου.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις