Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

4 αλλεργίες της άνοιξης και 1 εναλλακτική λύση

Να πώς μπορεί να σε βοηθήσει ο βελονισμός.



«Αχ, η άνοιξη, τι ωραία εποχή!» Πρόσεξε μόνο μην το πεις αυτό σε κάποιον που υποφέρει από αλλεργίες. Θα σε στραβοκοιτάξει με τα κατακόκκινα, ερεθισμένα του μάτια, αφού θα έχει φταρνιστεί φυσικά. 

Τι σημαίνει όμως αλλεργία; Πρόκειται για μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε κάποιο ερέθισμα. 

- Η αναπνευστική είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργία, που συνδέεται με ρινική καταρροή. Ακολουθούν οι οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις που εμφανίζονται συνήθως στην επιφάνεια του ματιού (επιπεφυκότας), μιας και τα μάτια έρχονται σε επαφή περισσότερο με το περιβάλλον, είναι συχνές και ταυτόχρονα από τις πιο ενοχλητικές.

- Η επιπεφυκίτιδα είναι η κλασική ανοιξιάτικη αλλεργία, που συνήθως εμφανίζεται με φτερνίσματα, καταρροή, μπουκωμένη μύτη που μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα στα μάτια, πρηξίματα και κοκκινίλες. 

- Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανιστεί εποχιακά την άνοιξη, μπορεί να εμφανίζεται όμως και όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως φτάρνισμα, μπούκωμα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη. 

- Το αλλεργικό άσθμα έχει συμπτώματα όπως ξηρός βήχας, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κρυολόγημα. 

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός όσους υποφέρουν; 

Ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι ο βελονισμός καταστέλλει την ανοσολογική αντίδραση που δημιουργείται με την αλλεργία. 
Με την εισαγωγή των ειδικών βελονών στο σώμα μας εκκρίνονται νευροδιαβιβαστικές ουσίες που σταματούν αυτή την παράδοξη αντίδραση του οργανισμού. 

Μπορεί να βοηθήσει και τα παιδιά; 

Ναι, και μάλιστα η θεραπεία είναι πολύ απλή: Τοποθετούνται 2-6 το πολύ λεπτές βελόνες στα χέρια ή στα πόδια του παιδιού για 15 λεπτά περίπου. Έτσι μπορεί να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η φαρμακευτική αγωγή. 
Εάν φοβούνται πάρα πολύ, μπορεί να εφαρμοστεί λέιζερ στα σημεία του βελονισμού, χωρίς καθόλου εισαγωγή βελόνων στο σώμα. Επίσης μπορούν να εφαρμοστούν ημιμόνιμα προθέματα που τοποθετούνται στο αυτί, ο γνωστός ωτοβελονισμός που επίσης είναι απόλυτα ανώδυνος, αβλαβής και ασφαλής. 

*Ευχαριστούμε για τη βοήθειά της την Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, Γενική Ιατρό ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, εξειδικευμένη στο Βελονισμό, Σύμβουλο Ολοκληρωμένης Υγείας & Health Coaching, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρο του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG). 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου