Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ζευγάρι και γονιμότητα

Η απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό του ζευγαριού το πόσο γόνιμο είναι.



Πόσο γόνιμο είναι ένα ζευγάρι και πόσο γρήγορα θα μπορέσει με φυσικές επαφές να πετύχει μία εγκυμοσύνη; Αυτό δεν είναι κάτι που το ζευγάρι θα πρέπει να περιμένει να συμβεί αμέσως, δηλαδή στον πρώτο, δεύτερο ή και τρίτο ακόμα μήνα μετά την έναρξη των ελεύθερων επαφών του, δεδομένου ότι η πιθανότητα κύησης ανέρχεται στο 20% περίπου ανά κύκλο περιόδου.

Το χρονικό διάστημα που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσα στο οποίο ένα ζευγάρι στατιστικά θα πετύχει μια εγκυμοσύνη, είναι το ένα έτος. Προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχουν τακτικές και συστηματικές επαφές του ζευγαριού, 2 φορές την εβδομάδα, χωρίς χρήση καμίας αντισυλληπτικής μεθόδου. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έως το πολύ δύο ετών η μεγάλη πλειοψηφία των ζευγαριών (πάνω από το 80%) θα έχουν αποκτήσει παιδί.

Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι και ας βοηθήσουμε ενεργά τον εαυτό μας αλλά και τον σύντροφό μας ώστε να μεγιστοποιήσουμε την γονιμότητά μας σαν ζευγάρι, προσέχοντας τα παρακάτω σημεία:


•    Προσέχουμε και οι δύο και βελτιώνουμε τη διατροφή μας. Περιορίζοντας ή κόβοντας και οι δύο συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και σε υπερβολικές ποσότητες και την καφεΐνη, και απομακρύνοντας τους τοξικούς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το αναπαραγωγικό σύστημα τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών.  Βλάπτουν το σπέρμα, κυρίως την κινητικότητα αλλά και την παραγωγή του στους όρχεις, καθώς επίσης και το σπερματικό γενετικό υλικό από τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που δημιουργούν βλαβερό περιβάλλον σπερματογένεσης. Για τους ίδιους λόγους βλάπτουν τις ωοθήκες και την ικανότητα παραγωγής υγιών και φρέσκων, βιώσιμων ωαρίων, και οδηγούν τη γυναίκα στην εμμηνόπαυση νωρίτερα κατά 2-3 χρόνια.


•    Εντάσσουμε στη διατροφή μας βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως η Α, C,E,D ψευδάργυρος, σελήνιο και φυλλικό οξύ και κάνουμε συνήθεια και οι δύο την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, φυσικών χυμών και λευκού κατά προτίμηση κρέατος αντί για κόκκινο, λιπαρών ψαριών όπως η πέρκα, σολομός κ.α.


•    Αποφεύγουμε την έκθεση σε τοξικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ιονίζουσες ακτινοβολίες και υψηλές θερμοκρασίες, την τοποθέτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών (laptop) απευθείας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τη φύλαξη κινητών τηλεφώνων στη ίδια περιοχή, την εισπνοή παραγώγων πετρελαίου όπως κετόνες και βενζοικές ενώσεις που περιέχονται ακόμη και σε καλλυντικά.


•    Ελέγχουμε το βάρος μας και εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας μία μορφή ήπιας άσκησης. Το σωματικό βάρος πάνω ή κάτω από τα φυσιολογικά και αποδεκτά όρια, έχει συσχετισθεί στις γυναίκες με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας στη φυσική σύλληψη. Αυτό συμβαίνει  στα παχύσαρκα άτομα λόγω της απορρύθμισης των αναπαραγωγικών τους ορμονών και στα ελλιποβαρή λόγω της αδυναμίας των ωοθηκών να παράγουν βιώσιμα ωάρια. Η τακτική άσκηση βοηθά τον οργανισμό να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και να αποβάλλει το περιττό λίπος που ειδικά με την παρουσία του στην κοιλιακή χώρα αναστέλλει τη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών.


•    Η γυναικολογική εξέταση σε ετήσια τουλάχιστον βάση είναι απαραίτητη από τις νεαρές ακόμη ηλικίες για τη γυναίκα, προκειμένου να εντοπίζονται φλεγμονές του αναπαραγωγικού συστήματος όπως στις σάλπιγγες, κόλπο, μήτρα και τράχηλο. Η έγκαιρη αντιμετώπιση στη γυναίκα αλλά και στον ερωτικό της σύντροφο φλεγμονής που συνήθως οφείλεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορεί να «σώσει» τις σάλπιγγες από απόφραξη και μελλοντική υπογονιμότητα.


•    Φροντίστε να έχετε με το σύντροφό σας τακτικές σεξουαλικές επαφές, ιδιαίτερα τις ημέρες γύρω από την ωοθυλακιορρηξία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τόσο η ποιότητα του σπέρματος, όσο και η αναπαραγωγική ικανότητα του ζευγαριού βελτιώνονται όχι τόσο με τις καθημερινές επαφές, όσο με τις επαφές που γίνονται κάθε 2-3 ημέρες και σε τακτική βάση, αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι πλέον γόνιμες ημέρες για τη γυναίκα είναι ιδιαιτέρως 3-4 ημέρες πριν την ωοθυλακιορρηξία αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά.


•    Διασκεδάστε το! Αποβάλλετε το άγχος και εστιάστε την προσοχή σας στο να κάνετε σεξ.. Το ένα στα τέσσερα ζευγάρια που δεν πιάνουν παιδί δεν έχουν κάποιο διαγνωσμένο βιολογικό-ιατρικό πρόβλημα, εκτός από τον ύπουλο παράγοντα του στρες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, οι γυναίκες με αυξημένα τα επίπεδα κορτιζόλης και άλφα-αμυλάσης (δύο βασικών βιοδεικτών του στρες) είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες κάθε μήνα να μείνουν έγκυες σε σχέση με άλλες γυναίκες στις οποίες τα επίπεδα αυτά δεν ήταν υψηλά. Καταφύγετε σε κάποια τεχνική χαλάρωσης με το σύντροφό σας και επενδύστε μόνο στη θετική

polyzoss.jpg


Dr. Παναγιώτης Θ. Πολύζος

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής

Μέλος του Institute of Life – Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Μαιευτήριο Ιασώ

Website: www.drpolyzos.gr

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Δεν είμαι η άνεργη παρουσιάστρια που έψαχνε τι θα κάνει»

Όσα είπε η παρουσιάστρια για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

BEAUTY TIPS

Η ρουτίνα ομορφιάς της Jennifer Garner, που είχε γενέθλια στις 17 Απριλίου

Στα 52 της η Jennifer Garner έχει επιλέξει μια γρήγορη κι απλή ρουτίνα περιποίησης