30 χρόνια Aids στην Ελλάδα: Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί - AllYou.gr

Search

30 χρόνια Aids στην Ελλάδα: Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ιού HIV. 

> ΥΓΕΙΑ ::
01 Δεκεμβρίου 2014

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το 1984 ως τις 31/10/2014, διαγνώστηκαν στην Ελλάδα 14.288 άτομα με HIV (το 82,3% είναι άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, τα 3.638 έχουν εμφανίσει AIDS, ενώ περίπου τα 6.850 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο το 75% όσων πραγματικά έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Αυτό συμβαίνει διότι το υπόλοιπο 25% των ατόμων δεν έχει κάνει ποτέ το τεστ για HIV.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, φέτος παρατηρήθηκε μείωση των νέων διαγνώσεων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει σταματήσει να υφίσταται. Γι΄αυτό και συστήνουν σε όλους μας να κάνουμε το τεστ, που μπορεί κυριολεκτικά να μας σώσει τη ζωή

Κάνε το τεστ: Το HIV τεστ πρέπει να γίνεται από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ή επαγγελματίες υγείας που έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα συμβουλευτικής και το αποτέλεσμα πρέπει να ανακοινώνεται πάντα από γιατρό. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 4ης γενιάς τεστ αίματος για HIV γίνεται για το κοινό στα παρακάτω νοσοκομεία- 6 Κέντρα Αναφοράς AIDS: Eυαγγελισμός, Ανδρέας Συγγρός, ΑΧΕΠΑ, Άγιος Ανδρέας, Βενιζέλειο- Πανάνειο, Ι.Κ.Α. Αλεξανδρούπολης. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!