Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Σκασμένες φτέρνες: αντιμετώπιση

7 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τις σκασμένες φτέρνες



Το καλοκαιράκι σκάει δειλά δειλά και το περιμένουμε πως και πως, η αλήθεια είναι. Και είμαστε έτοιμες. Και οι εργασίες έχουν αρχίσει. Οι διατροφές δίνουν και παίρνουν, η σπουδή και η έρευνα πάνω στα αντηλιακά πόλης έχει ενταθεί, το πεντικιούρ αρχίζει να μην έχει ραντεβού...

Και είναι και οι φτέρνες.. Αυτός ο εφιάλτης για πολλές από εμάς.

Αλλά μην σκας.

Οι σκασμένες φτέρνες είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι το 20% των ενηλίκων εμφανίζουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, με τις γυναίκες να έχουν το προβάδισμα.

Οι σκασμένες φτέρνες, οφείλονται κυρίως στη μεγάλη ξηρότητα του δέρματος. Είναι ένα πρόβλημα, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το θεωρούν σοβαρό, παρόλο που η δυσφορία που προκαλεί είναι αρκετά έντονη, ειδικά όταν περπατάει κάποιος ξυπόλητος.

Επιπλέον, πέρα απο αντιαισθητικό, οι σκασμένες φτέρνες είναι επικίνδυνες για την υγεία των κάτω άκρων, ενώ όταν τα ανοίγματα και οι ρωγμές γίνονται βαθιά μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο.

Κι εμείς δεν το θέλουμε αυτό, το θέλουμε; Όχι, όχι.
Πρέπει λοιπόν, πριν χρειαστεί να θεραπεύσουμε, να λειτουργήσουμε προληπτικά ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση ή την επιδείνωση του προβλήματος.

Για δες παρακάτω.

1. Φρόντισε για την ενυδάτωση του οργανισμού σου. Βελτίωσε τη διατροφή σου και ενίσχυσε τον οργανισμό σου με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
2. Επίλεξε σωστά υποδήματα, δερμάτινα και ανατομικά, ώστε να μην πιέζεται το πόδι εσωτερικά και να μπορεί να αναπνέει.
3. Περιποιήσου καθημερινά τα πόδια σου, ώστε να διατηρούνται απαλές οι φτέρνες σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαφρόπετρα στο μπάνιο σου για να αφαιρέσεις τα νεκρά κύτταρα. Η ελαφρόπετρα της Scholl αφαιρεί απαλά το τραχύ
και σκληρό δέρμα αφήνοντας την επιδερμίδα λεία και απαλή.
4. Χρησιμοποίησε καθημερινά κρέμα ανάπλασης με ουρία, όπως η κρέμα ανάπλασης για σκασμένες φτέρνες Αctive Repair Κ+ της Scholl, κάνοντας απαλό μασάζ σε καθαρό και στεγνό δέρμα. Τα συστατικά της πετυχαίνουν ορατή βελτίωση απο την 3η μέρα χρήσης, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται απαλό, μαλακό και εύκαμπτο. Μετά την αποκατάσταση προτείνεται να συνεχιστεί η χρήση για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.
5. Να φοράς στο κρεβάτι κάλτσες από 100% βαμβάκι.
6. Συζήτησε το πρόβλημα με το φαρμακοποιό σου
7. Ζήτησε τη βοήθεια ειδικού, ποδολόγου- ποδιάτρου, όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό. Ο ειδικός, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, θα σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, μεταξύ των οποίων είναι η εφαρμογή ειδικών ορθωτικών πελμάτων, τα οποία θα αποφορτίσουν το σημείο και θα βοηθήσουν στην ταχύτερη επούλωση.

Ποια όμως είναι τα αίτια για τις σκασμένες φτέρνες;

1. Η διατροφή. Παίζει σημαντικό ρόλο αφού η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει την επιδερμίδα και την αφυδατώνει με αποτέλεσμα να σκληραίνει το σημείο, να γίνεται τραχύ, να αποκτά ρωγμές και να ανοίγει το δέρμα.
2. Οι παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο θυροειδής, το έκζεμα, η ψωρίαση, οι μύκητες, οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρωγμές στο δέρμα.
3. Το αυξημένο βάρος και η ορθοστασία. Τα πόδια είναι αυτά που επιβαρύνονται από την αύξηση του βάρους.
4. Η λάθος επιλογή υποδήματος. Ένα μη ανατομικό παπούτσι, ή ακόμα η χρήση ανοιχτών υποδημάτων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τα οποία αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα, είναι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο.
5. Η κληρονομικότητα
6. Η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν σκληρές και σκασμένες φτέρνες, καθώς η επιδερμίδα, μεγαλώνοντας χάνει την ελαστικότητά της και το λίπος που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να «ανοίξει» το πόδι.

Ε. Α. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
ΠΟΔΟΛΟΓΟΣ-ΠΟΔΙΑΤΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΔΙΑΤΡΩΝ-ΠΟΔΟΛΟΓΩΝ
MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS.
State reg. Pod.No. 13275

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US