Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πονοκέφαλος από καθημερινό άγχος και στρες

Πώς συνδέεται ο πονοκέφαλος με το καθημερινό άγχος και στρες. Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο νευρολόγος κος Βικελής μας εξηγεί για τις αιτίες που αφορούν τον classic πονοκέφαλο:



Εάν οι πολλές υποχρεώσεις σας αγχώνουν και το άγχος  φαίνεται να σας προκαλεί  πονοκέφαλο, δεν είστε μόνες. Πολλοί άνθρωποι και κυρίως πολλές εργαζόμενες γυναίκες  υποφέρουν από πονοκεφάλους, που φαίνεται να ενεργοποιούνται ή να επιδεινώνονται από το άγχος. Υπάρχει όμως πραγματική σύνδεση; και αν ναι, ποια  είναι αυτή ; Παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Προκαλούνται οι πονοκέφαλοι από το άγχος;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψην το διαφορετικό τύπο κεφαλαλγιών που μπορεί κάποιος να εμφανίσει. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κυρίως την κεφαλαλγία τάσης, τον απλό πονοκέφαλο δηλαδή, ενώ είναι ικανό να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει και τις άλλες μορφές κεφαλαλγίας όπως η ημικρανία. Έτσι, το να γνωρίζετε τόσο το είδος του πονοκέφαλου από το οποίο πάσχετε, όσο και τις πιθανές αιτίες που σας προκαλούν άγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετώπισετε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στοχεύοντας τόσο στην ανακούφιση από τον πόνο όσο και στην πρόληψη. 

headmesa.jpg


Κεφαλαλγία Τάσης : 
Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου και το στρες ευθύνεται ή παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων.
Οι πονοκέφαλοι τάσης προκαλούνται, από αυξημένη τάση των μυών του πάνω μέρους της πλάτης, του αυχένα και της κεφαλής. Οι άνθρωποι, που είναι ιδιαίτερα αγχώδεις ή έχουν τάση για κατάθλιψη, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πονοκέφαλους τάσης.
Ο πονοκέφαλος τάσης εμφανίζεται περιοδικά σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων, των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι γυναίκες. Οι γυναίκες λόγω αυξημένων υποχρεώσεων συχνά βιώνουν περισσότερο στρες. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τη πιο συχνή εμφάνιση είναι η έναρξη της εμμήνου ρύσης, η εγκυμοσύνη, η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση. 
Άλλες αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο τάσης, πέρα από τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, είναι ο κακός φωτισμός στο χώρο εργασίας, ο πόνος στα μάτια  εξαιτίας της πολύωρης χρήσης υπολογιστή, η κακή στάση του σώματος, η έλλειψη άσκησης, η ελλιπής ενυδάτωση, η παράλειψη γευμάτων και η συνήθεια του σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών. 

Ημικρανία: Η Ημικρανία μπορεί να είναι σοβαρή, ακόμη και εξουθενωτική σε ένταση πόνου και οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις έως 72 ώρες. Δεν θεωρείται ότι προκαλείται άμεσα από το άγχος. Ειδικοί διευκρινίζουν  ότι το στρες μόνο δεν προκαλεί ημικρανία, αλλά μας καθιστά πιο ευαίσθητους/ευάλωτους στις κρίσεις ημικρανίας. Έτσι, το άγχος αυξάνει την συχνότητα και την ένταση της ημικρανίας, αλλά δε
Διαχείριση και πρόληψη κεφαλαλγιών τάσης
Επειδή η πλειονότητα των πονοκεφάλων που βιώνουν οι ενήλικες και οι γυναίκες είναι κεφαλαλγία τάσης και καθώς αυτό το είδος κεφαλαλγίας προκαλείται (τουλάχιστον εν μέρει) από άγχος, μεγάλο μέρος αυτών των πονοκεφάλων μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί με αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους. 

Εκτός από τη χρήση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, (Nurofen 400 mg) βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου. H ιβουπροφαίνη των 400 mg, σε μαλακές κάψουλες, απορροφάται γρήγορα, δρα αποτελεσματικά και διαρκεί έως και 8 ώρες.

Επιπρόσθετα, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν  ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, ασφαλώς και θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας

Δρ. Μιχάλης Βικελής
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD
www.headaches.gr

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;