Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Αυτά συμβαίνουν στον εγκέφαλό σου την ώρα του οργασμού!

(Εκτός από τα πυροτεχνήματα.) 


Μαρία Μυλωνά

Οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται, μια ζεστασιά κατακλύζει το σώμα και όλοι οι μύες σφίγγονται από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Το απολαυστικό αυτό αίσθημα είναι ο γνωστός σε όλους οργασμός! Λίγοι όμως γνωρίζουν πώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας στη σεξουαλική κορύφωση.

1. Τα γεννητικά όργανα επικοινωνούν με τον εγκέφαλο: Κατά τη διάρκεια του σεξ, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί ως «κέντρο της απόλαυσης». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διακρίνει πότε νιώθουμε ευχαρίστηση. Τα διάφορα νεύρα που βρίσκονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων αποστέλλουν σήματα στον εγκέφαλο ώστε να τον «ενημερώσουν» για το αίσθημα που βιώνουμε κάθε στιγμή. Τέσσερις τύποι νεύρων αποστέλλουν πληροφορίες στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του οργασμού (υπογάστριο νεύρο, νεύρο της πυέλου, αιδοιικό νεύρο, πνευμονογαστρικό νεύρο).

2. Χημικές ουσίες ενισχύουν το αίσθημα ευφορίας: Το νευρικό σύστημα ενεργοποιεί το κέντρο της απόλαυσης του εγκεφάλου. Η διέγερση έχει σαν αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να πλημμυρίζει με χημικές ουσίες, οι οποίες ενεργοποιούν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή, ο επικλινής πυρήνας, το κοιλιακό καλυπτρικό πεδίο, η παρεγκεφαλίδα και η υπόφυση.

3. Ο εγκέφαλος αντιδρά στον οργασμό όπως στη χρήση ναρκωτικών: Κατά τη διάρκεια του οργασμού, απενεργοποιείται πλήρως ο πλάγιος κογχομετωπιαίος φλοιός, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το αριστερό μάτι. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου ελέγχει τη συμπεριφορά μας και θεωρείται η «φωνή της λογικής μας». Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience, ο εγκέφαλος τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται υπό την επήρεια ηρωίνης κατά τη σεξουαλική κορύφωση.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι ’24 είναι εδώ

Στην καμπάνια κυριαρχεί η καθαρότητα και το λευκό χρώμα που «αγκαλιάζει» τη δυναμική κίνηση των χορευτών

CELEBS

Ευρωεκλογές: Ο Μιχάλης Αεράκης απαντά τι θα γίνει με τον ρόλο στον Σασμό

Το κίνητρο για την υποψηφιότητά του και η στήριξη στον Παπανώτα

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.