Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Δεν μπορείς να αντισταθείς στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα; 8 tips για να μην... σου πέσουν βαριά

Ακολούθησέ τα! 


Μαρία Μυλωνά

Τα πολλά και βαριά φαγητά και γλυκά, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και φαγητών με πολλά λιπαρά, τα νυχτερινά βαριά γεύματα, δεν αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο για το στομάχι και την υγεία μας. Αυτή η υπερβολική κατανάλωση φαγητών, είναι μια από τις κυριότερες αιτίες της δυσπεψίας, δηλαδή της κατάσταση κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη. Τα συνήθη συμπτώματά της είναι: βάρος στο στομάχι, φούσκωμα, πόνος στο στομάχι, ναυτία, άσχημη γεύση, ξινίλες, ρεψίματα, κάποιες φορές διάρροια, πονοκέφαλος, πόνο στα κάτω άκρα (από τα γόνατα και κάτω), τοξιναιμία, αδυναμία, ατονία, καούρες.

Καλύτερη λύση για να αποφύγετε την βαρυστομαχιά, είναι φυσικά η πρόληψη. Τι περιλαμβάνει; 

1. Θα διευκολύνετε την πέψη σας αν καθιερώσετε μικρά και συχνά γεύματα. Πολλά και ελαφρά γεύματα με χρονική απόσταση μεταξύ τους, 4 ωρών είναι μια καλή συνήθεια που βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας

2. Αν υποφέρετε από τυμπανισμό, μετά από κάθε γεύμα να μασάτε ωμό μάραθο ή μαϊντανό.

3. Αποφεύγετε τις πλούσιες σε λίπος τροφές, όπως το αρνί, το χοιρινό, τα σαλάμια κτλ. Όχι βαριές σάλτσες, τηγανητά, πολλά γλυκά, καφές, αλκοόλ, τσάι, έτοιμες τροφές (fast food, κονσέρβες, κλπ)

4. Να μην τρώτε εν κινήσει ή διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση 

5. Να τρώτε σε ήσυχο περιβάλλον, με ήρεμη διάθεση

6. Αποφεύγετε το ζεστό ψωμί και τα ζεστά ή παγωμένα ροφήματα επειδή η «θερμική ανισορροπία» δυσχεραίνει τη χώνεψη, και μη συνδυάζετε ποτά με γλυκίσματα ή αναψυκτικά.

7. Μάθετε να τρώτε αργά. Το αργό μάσημα βοηθά ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η διαδικασία της πέψης. Αν τρώτε γρήγορα, ο οργανισμός καθυστερεί να δώσει την εντολή πως «χόρτασε» κι έτσι θα τρώτε περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε. Επίσης, τρώγοντας γρήγορα καταπίνετε μεγάλες ποσότητες αέρα που δημιουργούν φούσκωμα μετά το γεύμα.

8. Αν αντιμετωπίζετε χρόνια στομαχικά προβλήματα, να προσέξτε το συνδυασμό διαφορετικών λιπαρών φαγητών με το αλκοόλ που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα σας.

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός