Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ακμή: θεραπεία φυσική

Ακμή: θεραπεία χωρίς φάρμακα


Μαρία Μυλωνά

Η ακμή είναι μία από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις του κόσμου στο Διαδίκτυο, αφού πρόκειται για μια δερματική πάθηση που επηρεάζει την πλειοψηφία των ανθρώπων σε διάφορες φάσεις της ζωής τους.

Που οφείλεται η ακμή

Η ακμή οφείλεται σε δυσλειτουργία της παραγωγής σμήγματος στην επιδερμίδα, είτε επειδή αυτή η παραγωγή είναι υπερβολική, είτε επειδή υπάρχουν κλειστοί πόροι που δεν επιτρέπουν στα φυσικά έλαια του δέρματος να βγουν στην επιφάνεια, είτε λόγω κάποιου άλλου ερεθισμού.

Ακμή: θεραπείες με τροφές - φυσικές και χωρίς φάρμακα

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε ή να περιορίσετε τα συμπτώματα της ακμής.

1. Μούρα

Όλα τα είδη μούρων (φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, βακκίνια) είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από πολλές παθήσεις, μεταξύ των οποίων και η ακμή. Μια διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε πάντα μια λαμπερή, ελαστική και λεία επιδερμίδα.

2. Καρυδέλαιο

Το λάδι καρύδας είναι ιδανικό για τα άτομα που πάσχουν από ακμή και ουλές ακμής, καθώς είναι μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για να απομακρύνετε τα σημάδια από το δέρμα σας. Εκτός αυτού, το λάδι καρύδας περιέχει επίσης λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην καλύτερη γήρανση της επιδερμίδας. Το έλαιο καρύδας είναι επίσης μια σημαντική πηγή λαυρικού οξέος, το οποίο είναι ένα πολύ γνωστό για τις αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, η σέσκουλα, κλπ περιέχουν μεγάλες ποσότητες μαγγανίου. Αυτό βοηθάει στον σχηματισμό κολλαγόνου και διατηρεί επίσης το δέρμα σας καθαρό, απαλό και ελαστικό. Εκτός αυτού, τα πράσινα λαχανικά είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη στη θεραπεία της ακμής και άλλων δερματικών προβλημάτων.

4. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β και ειδικά βιταμίνης Β3 (νιασίνη), η οποία είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδης. Βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η ροδόχρους ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση και η ακμή. Επίσης τα αβοκάντο είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών A, D, Β και Ε, και όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπλήρωση των κυττάρων του σώματός σας.

5. Ψάρια

Τα ψάρια και ιδίως οι σαρδέλες, ο σολομός και οι ρέγγες αποτελούν μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι εξαιρετικά για την υγεία του δέρματός σας. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα ενυδατώνουν το δέρμα σας και το διατηρούν απαλό. Εκτός αυτού, μπορούν επίσης να βοηθήσουν να μειώσουν τα επίπεδα της ευαισθησίας του δέρματος στον ήλιο.

6. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια ακόμα πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β, ιδίως ριβοφλαβίνης, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη συνολική υγεία του δέρματός σας, καθώς συμβάλλει στην καλύτερη επισκευή και συντήρηση των ιστών του δέρματος. Αυτή η βιταμίνη, επίσης, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακμής ή κηλίδων στην επιδερμίδα.

7. Ακτινίδια

Όπως τα μούρα, έτσι και τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, που είναι απαραίτητα για την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και σας δίνει ένα πιο λαμπερό και όμορφο δέρμα χωρίς σημάδια και λεπτές γραμμές ή ρυτίδες.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

ΥΓΕΙΑ

6 τρόποι με τους οποίους η άσκηση συμβάλει στην αύξηση της libido

Η άσκηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη σεξουαλική επιθυμία

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

CELEBS

Στέλλα Φυρογένη: Η ηλικία, o σύντροφος, η ζωή στο χωριό και οι κατάρες

Όσα δεν ξέρουμε για τη «Χάιδω» από τη Γη της Ελιάς

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του