Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Δείξε μας τα νύχια σου, να σου πούμε από τι πάσχεις

Τα 7 προειδοποιητικά σημάδια. 


Μαρία Μυλωνά

Γνωρίζατε ότι τα νύχια μπορούν να αποκαλύψουν αν κάτι πάει στραβά με την υγεία σας; Ορισμένες φορές το χρώμα τους, το σχήμα τους ή κάποιο σημάδι στην επιφάνειά τους μπορεί να μας προειδοποιεί για προβλήματα υγείας όπως αναιμία, ψωρίαση, καρδιαγγειακά προβλήματα καθώς και για τυχόν υποσιτισμό και μόλυνση.

1. Μύκητες στα νύχια

Τα προσβεβλημένα από μύκητες νύχια εμφανίζουν διαταραχές στο χρώμα τους (άσπρο, πράσινο, κίτρινο, καφέ ή μαύρο), που μερικές φορές είναι ενδεικτικά του είδους του μύκητα. Επίσης, τα νύχια μπορεί να εμφανίζουν πάχυνση, ευθραυστότητα ή και ονυχόλυση. Η μυκητίαση των νυχιών αρχίζει συνήθως με κηλίδες άσπρου ή κίτρινου χρώματος που εμφανίζονται στην άκρη του νυχιού.Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η μόλυνση προχωρά πιο βαθιά και καταλαμβάνει όλο το νύχι, το κάνει πιο χοντρό-παχύ και οι άκρες θρυμματίζονται. Η μυκητίαση λοιπόν δημιουργεί πάχυνση των νυχιών (λόγω συσσώρρευσης σαθρού υλικού κάτω απ τα νύχια), δυσχρωμία (το νύχι αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο), και ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα).

2. Κίτρινα νύχια: ένδειξη Διαβήτη;

Η πιο συχνή αιτία για τα κίτρινα νύχια είναι η μυκητίαση. Όσο η μόλυνση χειροτερεύει, τα νύχια αλλάζουν σχήμα, γίνονται πιο παχιά και σπάνε. Επίσης τα κίτρινα νύχια μπορεί να οφείλονται και σε ασθένειες του θυρεοειδούς, των πνευμόνων, στον διαβήτη.

3. Μπλε χρώμα στα νύχια

Τα νύχια που έχουν μια μπλε-μoβ χροιά σημαίνουν ότι στο σώμα δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε λοίμωξη των πνευμόνων, δηλαδή στην πνευμονία. Επίσης, ορισμένες καρδιοπάθειες μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ορισμένοι καρκίνοι μπορεί να συνδέονται επίσης με τα μπλε νύχια, καθώς το χρώμα αυτό τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα χημειοθεραπείας.

4. Εύθραυστα ή ξεφλουδισμένα νύχια

Ξηρά, εύθραυστα νύχια που περιοδικά σπάνε ή ξεφτίζουν είναι συνδεδεμένα με διαταραχές του θυρεοειδούς. Επίσης υποδηλώνουν πιθανή έλλειψη πρωτεϊνών και αμινοξέων. Ευθραυστότητα στα νύχια εμφανίζεται επίσης έντονα στους αφυδατωμένους οργανισμούς παρουσιάζοντας και αλλοιώσεις στην εμφάνισή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί στην αφυδάτωση τα νύχια χάνουν την υγρασία που περιέχουν και μαζί με αυτήν χάνουν την ελαστικότητα και την ευκαμψία τους.

5. Ψωρίαση και νύχια

Υπάρχουν επιφανειακές μορφές ψωρίασης των νυχιών, στις οποίες μπορεί τα νύχια να αποκολληθούν ελαφρώς και να αποχρωματιστούν. Παράλληλα, υπάρχουν και οι σοβαρότερες μορφές, όπου παρατηρείται υπερβολική πάχυνση των νυχιών (υπερκεράτωση) και τα νύχια αποκολλώνται εντελώς (ονυχόλυση). Ορισμένες πιο σοβαρές μορφές προσβάλλουν ταυτόχρονα και το δέρμα των δακτύλων. Τα νύχια των χεριών προσβάλλονται συχνότερα από τα νύχια των ποδιών και η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε ένα νύχι.

6. Λευκονυχία – λευκά στίγματα στα νύχια

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα λευκά στίγματα προκαλούνται από έλλειψη ασβεστίου. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν ισχύει. Διατροφικά μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη ψευδαργύρου, σιδήρου, νεφρική νόσο και διαταραχές στο ήπαρ. Τα λευκά στίγματα δηλώνουν αλλοίωση στην δομή της πρωτεΐνης του νυχιού (κερατίνη). Πολλές φορές βέβαια, η αιτία εμφάνισης λευκών στιγμάτων μπορεί να μην είναι διατροφική αλλά να έχουν προκληθεί από ένα μικρό χτύπημα στο συγκεκριμένο σημείο. Σε σπάνιες περιπτώσεις η λευκoνυχία μπορεί να εμφανίζεται σε όλο το νύχι καλύπτοντας το με μια λευκή πλάκα, η οποία όμως οφείλεται σε γενετικά αίτια.

7. Ωχρά νύχια

Τα πολύ ωχρά νύχια μπορεί μερικές φορές να είναι ένα σημάδι κάποιας ασθένειας – κατάστασης του οργανισμού όπως: αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική νόσος, υποσιτισμός. Ο υποσιτισμός μπορεί να σχετίζεται με ανεπαρκή πρόσληψη – έλλειψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών, και για αυτό το λόγο τα νύχια να παίρνουν αυτό το ωχρό θαμπό χρώμα.

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga