Ζεις σε μεγαλούπολη; Αυτός είναι ο Νο1 κίνδυνος για την υγεία σου - AllYou.gr

Search

Ζεις σε μεγαλούπολη; Αυτός είναι ο Νο1 κίνδυνος για την υγεία σου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση (μάς) σκοτώνει. 

> ΥΓΕΙΑ ::
16 Μαρτίου 2015

Η χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο στένωσης των καρωτίδων και, κατ’ επέκταση αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό έδειξε Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Όπως φάνηκε, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, κινδυνεύουν περισσότερο με στένωση των αρτηριών στην περιοχή του λαιμού, που τροφοδορούν με αίμα και οξυγόνο τον εγκέφαλο. Η στένωση των καρωτίδων προκαλείται από την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες και ευθύνεται για περισσότερα από τα μισά εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Νιούμαν, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 300.000 ανθρώπους, που είχαν υποβληθεί σε καρδιαγγειακές εξετάσεις. Συσχέτισαν το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή κατοικίας κάθε συμμετέχοντα, με την κατάσταση των καρωτίδων του. Η εν λόγω μελέτη εστιάστηκε στη μικροσωματιδιακή ρύπανση, δηλαδή σωματίδια μικρότερα από δύο μικρόμετρα σε διάμετρο. Αυτή η ρύπανση του αέρα είναι η πιο συνηθισμένη στις πόλεις και προέρχεται κυρίως από εξατμίσεις αυτοκινήτων και άλλες καύσεις.

Γενικά η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με περίπου οκτώ εκατομμύρια πρόωρους θανάτους από αναπνευστικές και άλλες παθήσεις κάθε χρόνο, παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η κατάσταση είναι χειρότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται ακόμα εστίες φωτιάς για θέρμανση και για μαγείρεμα. 

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

BEAUTY TIPS

3 λάθη που κάνεις στα σγουρά μαλλιά σου όταν τα ισιώνεις

Έτσι θα κάνεις το ίσιωμα παιχνιδάκι.
ΕΓΩ

Το τρικ που θα σε απαλλάξει από τις ενοχές σου

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μπορείς να διώξεις τις Ερινύες σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα.
ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνεις για να προλάβεις την υποθερμία

Μύθοι και αλήθειες για το κρύο! Ενημερώσου και απόφευγε την υποθερμία.
ΑΣΚΗΣΗ

Το τρικ που θα σε βοηθήσει να βρεις τη φόρμα σου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιο αντικείμενο σού δίνει το ιδανικό κίνητρο για να βάλεις τα αθλητικά σου και να μείνεις πιστή στο πρόγραμμα άσκησής σου.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Μπες σε εορταστικό mood με αυτά τα μακιγιάζ

Τα πιο εντυπωσιακά μακιγιάζ από τα πιο εντυπωσιακά μοντέλα.
ΕΓΩ

Ακόμη ένας πολύ καλός λόγος να σκάσεις ένα χαμόγελο

Αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι το γέλιο σου δεν συνδέεται μόνο με το ταμπεραμέντο σου.