Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

ΑΥΤΟ είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο που πιάνεις καθημερινά

Δεν το φαντάζεσαι! 


Μαρία Μυλωνά

Ερευνητές από το Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου ανατρέπουν την άποψή μας σχετικά με τα πιο βρόμικα αντικείμενα με τα οποία ίσως ερχόμαστε σε επαφή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μας.

Προκειμένου να έχουν μέτρο σύγκρισής έλαβαν δείγματα από καπάκια δημόσιων τουαλετών. Στη συνέχεια έλαβαν δείγματα από το εσωτερικό των οχημάτων εθελοντών φοιτητών και των γονιών τους.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, στα τιμόνια των αυτοκινήτων ανιχνεύτηκαν περισσότερα από 700 διαφορετικά είδη βακτηρίων ανά τετραγωνική ίντσα, όταν στα καπάκια των δημόσιων τουαλετών βρήκαν λιγότερα από 80.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο, ο πιο κοινός τύπου βακίλου που εντοπίστηκε είναι ο cereus, ο οποίος προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις.

Πώς δικαιολογείται, όμως, κάτι τέτοιο; Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα μικρόβια που υπάρχουν στα χέρια μας και προέρχονται από όλα τα αντικείμενα που έχουμε πιάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεταφέρονται και συγκεντρώνονται στο τιμόνι. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς μπορεί να είναι πολύ αυτοί που προσέχουν την καθαριότητα του αυτοκινήτου τους, ωστόσο αμελούν να καθαρίζουν σχολαστικά και το τιμόνι.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καθαρίσουμε καθημερινά τη στεφάνι του τιμονιού μας με υγρά πανάκια, τα οποία είναι εμποτισμένα με αλκοόλη από 70% και πάνω.

Ανάλογη έρευνα έχει κάνει και η Ford σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Michigan. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εσωτερικά των αυτοκινήτων είναι σύνθετα οικοσυστήματα στα οποία ζουν τρισεκατομμύρια διαφόρων μικροοργανισμών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με τους ανθρώπους και με το περιβάλλον. Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα τα πιο επιβαρυμένα με βακτήρια σημεία είναι το τιμόνι, και γύρω από τις ποτηροθήκες.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας