Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

6 απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες για την πίεση

Καταρρίπτουμε τους μύθους. 


Μαρία Μυλωνά

Πόσα πραγματικά γνωρίζεις για την πίεση; Πέρα από τον μηχανισμό της υπέρτασης και τη βιοχημεία των φαρμάκων, υπάρχουν καθημερινές απορίες γύρω από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ρίξε μια ματιά σε μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις, που κάνουν οι υπερτασικοί και πιθανόν να μάθεις κάτι που σε απασχολεί:

Μπορείς να γυμνάζεσαι όταν έχεις ψηλή πίεση;

Η συστηματική και μέτριας έντασης άσκηση, όχι μόνο βοηθά να πέσει η πίεση, αλλά δυναμώνει την καρδιά, σε ηρεμεί και σε βοηθά να διατηρείς φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση ρώτησε τον γιατρό σου πόση άσκηση και τι είδους μπορεί να σου κάνει καλό. Ένα γρήγορο περπάτημα για μισή ώρα 5 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Αν αυτό σου φαίνεται αρκετό ξεκίνα με 10 λεπτά και σιγά- σιγά αύξησε τον χρόνο.

Η πίεση οφείλεται στο στρες;

Το στρες μπορεί να ανεβάσεις την πίεση, όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι η μόνιμη αυξημένη πίεση έχει σαν αιτία το στρες. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, το πολύ φαγητό και η καθιστική ζωή, που συνοδεύουν την ζωή με στρες, είναι πιο σημαντικές αιτίες.

Μπορείς να καταλάβεις πότε σου ανεβαίνει η πίεση;

Μπορείς να έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση για χρόνια, χωρίς να το γνωρίζεις. Στην πραγματικότητα ο 1 στους 5 υπερτασικούς δεν γνωρίζει ότι έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Ακόμα και αν νιώθεις περίφημα, η υψηλή πίεση μπορεί να βλάψει την καρδιά σου. Να ελέγχεις τακτικά την πίεσή σου και να μην εμπιστεύεσαι το τι αισθάνεσαι.

Η μικρή ή η μεγάλη πίεση παίζει ρόλο;

Ρόλο παίζουν και οι δύο πιέσεις. Τα υψηλότερα όρια και για τις δύο είναι 140-90 αντίστοιχα. Εάν έχεις παραπάνω έχεις υπέρταση και κάτι πρέπει να κάνεις. Ρώτα τον γιατρό σου.

Αν έχω υπέρταση πρέπει να πάρω φάρμακα;

Η υπέρταση, ιδιαίτερα αν την διαγνώσεις νωρίς μπορεί να βελτιωθεί. Τα φάρμακα σίγουρα θα έχουν αποτέλεσμα, όμως η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να θεραπεύσει την υπέρταση. Η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι τα πρώτα όπλα κατά της πίεσης. Αν με αυτά δεν έχεις αποτέλεσμα θα πρέπει να πάρεις φαρμακευτική αγωγή.

Αν δεν βάζω αλάτι στο φαΐ, αρκεί;

Δεν χρειάζεται το φαγητό να είναι αλμυρό για να περιέχει πολύ αλάτι. Υπάρχουν πολλά φαγητά που έχουν πολύ αλάτι, χωρίς να έχεις βάλει επιπλέον εσύ. Τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα ψωμιά, οι φρυγανιές, οι πίτσες και οι σούπες μπορεί να έχουν πολύ αλάτι. Θα πρέπει να διαβάζεις πάντα τις ταμπέλες. Θα εκπλαγείς από το πόσο αλάτι περιέχουν τα τρόφιμα. Θυμήσου ότι δεν θα πρέπει να τρως περισσότερο από 1500 mg την ημέρα.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30

FASHION NEWS

Celine: Αποχωρεί τελικά ο Hedi Slimane από τον εμβληματικό οίκο;

Τι συμβαίνει με το συμβόλαιο του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή;