Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ποιο είναι το μαγικό χάπι που σε προστατεύει από τον καρκίνο της μήτρας;

Το γνωρίζεις πολύ καλά... 


Μαρία Μυλωνά

Η καθημερινή λήψη μιας ασπιρίνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι γυναίκες που πήραν ασπιρίνη επτά ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Επιπλέον, όσες λάμβαναν συχνά το φάρμακο για πέντε ή περισσότερα χρόνια είχαν 41% πιθανότητες μείωσης του κινδύνου. Ωστόσο, η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη δεν συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η καθηγήτρια Kirsten Moysich από το Roswell Park Cancer Institute, αναφέρει: «Η χρήση της ασπιρίνης παραμένει μια ελκυστική επιλογή για την πρόληψη του καρκίνου, πράγμα που οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάρουν ένα χάπι αντί να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση. Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν αρχίσουν μια θεραπευτική αγωγή με τη χρήση ασπιρίνης».

Στο πλαίσιο της μελέτης, η καθηγήτρια Kirsten Moysich και οι συνεργάτες της εξέτασαν 328 ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 1.312 εθελόντριες που δεν πάσχουν από τη νόσο. Οι συμμετέχουσες ήταν όλες ίδιας ηλικίας και παρακολουθούνταν από το Roswell Park από το 1982 έως το 1998. Όλες οι γυναίκες έδωσαν τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά και για πόσα χρόνια συνήθιζαν να καταναλώνουν ασπιρίνη και παρακεταμόλη.

Οι ερευνητές δεν μελέτησαν γιατί η ασπιρίνη θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη της νόσου. Η Dr. Moysich αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στον τράχηλο μιας γυναίκας. Συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο, αλλά τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι η ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία, η οποία μπορεί να συμβεί μετά τη σεξουαλική επαφή, μεταξύ των κύκλων της περιόδου ή μετά την εμμηνόπαυση. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι του HPV, πολλοί από τους οποίους είναι αβλαβείς. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι του HPV μπορεί να διαταράξουν την κανονική λειτουργία των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας και μπορεί τελικά να προκαλέσουν την εμφάνιση του καρκίνου. 

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30