Βουτιά με(σα στην) ασφάλεια  - AllYou.gr

Search

Βουτιά με(σα στην) ασφάλεια 

Γνώρισε τα 3 συχνότερα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι επανειλημμένες βουτιές στα αυτιά σου και απόλαυσε τις χαρές του καλοκαιριού… διαβασμένη.

> ΥΓΕΙΑ ::
05 Αυγούστου 2014

Παρόλο που έχεις πατήσει τα πρώτα  -άντα, δεν μπορείς να αντισταθείς σ’ εκείνον τον βατήρα που σε καλεί να κάνεις «μπόμπα» ή στην προτροπή της παρέας σου για διαγωνισμό μακροβουτιών; Και καλά κάνεις, αρκεί να είσαι ενημερωμένη σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτός ο… παλιμπαιδισμός (τον οποίο, κατά τα άλλα, επικροτούμε) στα αυτιά σου. Διάβασε τι κινδύνους σου επιφυλάσσει καθώς και τι μπορείς να κάνεις για να τους αντιμετωπίσεις.

Το αυτί του κολυμβητή

Τι είναι: Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος στον πόρο του αυτιού, δηλαδή του οστεοχόνδρινου σωλήνα, ο οποίος οδηγεί στο τύμπανο. Η ζέστη και η υγρασία  ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων σ’ αυτή την περιοχή, εφόσον έχει προϋπάρξει βλάβη στον προστατευτικό μηχανισμό του. Δυστυχώς είναι συχνές ο υποτροπές του προβλήματος, ενώ δημιουργούνται σοβαρές επιπλοκές με φλεγμονή του πτερυγίου (περιχονδρίτιδα) που σε κάποιες περιπτώσεις απαιτεί και νοσηλεία.

Θα την καταλάβεις: Από τον πόνο στο αυτί, το οίδημα, την ερυθρότητα και την έκκριση πύου.

Τι πρέπει να κάνεις: Για την αντιμετώπισή του προβλήματος επιβάλλεται ο συχνός τοπικός καθαρισμός από ωτορινολαρυγγολόγο, σταγόνες με αντιβιοτικό και κορτιζόνη για τον έξω ακουστικό πόρο, παυσίπονα, αντιβιοτικά από το στόμα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εννοείται πως θα πρέπει να προφυλάσσεις τα αυτιά σου, ώστε να μην μπει νερό.

Ωτομύκωση (ωτίτιδα των κολυμβητών)

Τι είναι: Πρόκειται για  μια εξωτερική μορφή ωτίτιδας, που οφείλεται σε μύκητες. Η φλεγμονή που δημιουργείται στο εξωτερικό αυτί, εμφανίζεται μετά από μπάνιο σε βρώμικη θάλασσα ή πισίνα. Όπως είναι ευνόητο, οι μικροοργανισμοί ευνοούνται από την υγρασία και αναπτύσσονται ταχύτατα.

Θα την καταλάβεις: Από τον εντονότατο κνησμό, που πολλές φορές καταντά βασανιστικός. Άλλα συμπτώματα είναι η εκροή υγρού από το αυτί, ο πόνος και η απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου, με αποτέλεσμα τη βαρηκοΐα.

Τι πρέπει να κάνεις: Συνήθως εφαρμόζεται τοπική αγωγή με ειδικά αντιμυκητιασικά φάρμακα και γίνεται τοπικός καθαρισμός από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Τα αντιβιοτικά και η κορτιζόνη σε μορφή σταγόνων προκαλούν υποτροπή της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην την παραμελήσεις. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, δημιουργεί αρκετά προβλήματα.

Διάτρηση τυμπανικού υμένα

Τι είναι: Πρόκειται για την ευρύτερα γνωστή ρήξη τυμπάνου, η οποία μπορεί να προκληθεί από την υψηλή πίεση κατά τη διάρκεια των καταδύσεων.

Θα την καταλάβεις: Από τον έντονο πόνο, ενώ συνήθως μια μικρή ποσότητα αίματος εμφανίζεται στον πόρο του αυτιού. Επίσης προκαλεί μια μικρή μείωση της ακοής (βαρηκοΐα αγωγιμότητας).

Τι πρέπει να κάνεις:  Εσύ θα πρέπει να προφυλάσσεις τα αυτιά σου από το νερό. Από την άλλη, ο γιατρός θα σου  χορηγήσει αντιβίωση. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζεις πως η οπή στο τύμπανο ενδέχεται να κλείσει μόνη της αλλά  μπορεί να απαιτηθεί η αποκατάσταση της με τυμπανοπλαστική.

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

BEAUTY NEWS

Αυτά τα κραγιόν θα γίνουν τα αγαπημένα σου

Δίνουν σχήμα και σμιλεύουν τα χείλη με λάμψη και ζωηρά χρώματα!
ΥΓΕΙΑ

Πως ο βελονισμός μπορεί να πολεμήσει τους πόνους περιόδου

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υποστηρίζει ότι μπορεί με το βελονισμό να εξαλείψει πλήρως τα επώδυνα συμπτώματα της έμμυνου ρύσης.
ΠΑΙΔΙ

Η θηλάζουσα κούκλα που έγινε sold out σε λίγες ώρες

Μια μαμά από την Αυστραλία έκανε το χόμπι της επάγγελμα και... ξεπούλησε.
ΜΟΔΑ

3 fashion items που πρέπει να έχεις στη ντουλάπα σου τις γιορτές

Αυτά τα ρούχα πρέπει να υπάρχουν στην ντουλάπα σου!
BEAUTY TIPS

Τι τρώνε τα μοντέλα της Victoria’s Secret για να έχουν καθαρή επιδερμίδα

Όταν περπατάς στον πιο σημαντικό fashion show, πρέπει το δέρμα σου να είναι άψογο!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Να γιατί ερωτευόμαστε

Νέα έρευνα έρχεται να μας αποκαλύψει τη μυστική συνταγή του έρωτα.