7 συμβουλές για να πεις αντίο στις αϋπνίες - AllYou.gr

Search

7 συμβουλές για να πεις αντίο στις αϋπνίες

Να τι πρέπει να κάνεις για να σταματήσεις να έχεις μάτι γαρίδα.

06 Σεπτεμβρίου 2016

Υπάρχουν πολλές περίοδοι της ζωής μας που ό,τι κι αν κάνουμε το μάτι δε λέει να κλείσει. Το κρεβάτι ξαφνικά γίνεται αφιλόξενο και το στριφογύρισμα  ρουτίνα. Αν περνάς μια από αυτές τις φάσεις, τότε είναι σημαντικό να αναλάβεις δράση, γιατί ως γνωστόν ο ύπνος είναι πολύτιμος για τον οργανισμός σου και με λίγες ώρες ξεκούρασης η σεζόν δε ξεκινάει καλά.

Τι μπορείς να κάνεις; Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές συμβουλές από τον κλινικό ψυχολόγο Seth J. Gillihan.

1. Χρησιμοποίησε το κρεβάτι σου μόνο για ύπνο

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βλέπεις τηλεόραση, να μιλάς στο τηλέφωνο, να τρως και να κάνεις άλλα πράγματα τα οποία σε κρατάνε ξύπνια - οκ το σεξ είναι η εξαίρεση. Με αυτό τον τρόπο κατά κάποιο τρόπο εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να μαθαίνει πως όταν πέφτει στο κρεβάτι είναι ώρα να κοιμηθεί.

2. Μη μένεις στο κρεβάτι αν δεν μπορείς να κοιμηθείς

Το να κοιτάς το ταβάνι μέχρι 15 λεπτά μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς. Αν, όμως, δεν καταφέρνεις να κοιμηθείς τότε αποχωρίσου το. Το να παραμένεις ξαπλωμένη θα σε κάνει να αγχωθείς που δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου και αυτό φυσικά δε σε βοηθάει να κοιμηθείς.Πήγαινε σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού και κάνε κάτι το οποίο θα σε χαλαρώσει.

3. Προσπάθησε να έχεις σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σηκώνεσαι την ίδια ώρα το πρωί. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεις να ξαπλώνεις νωρίτερα από ότι συνήθως. Ακολουθώντας αυτή την τακτική, θα είναι πιο εύκλο να σταθεροποιήσεις το πρόγραμμα του ύπνου σου. 

4. Μην κοιμάσαι μέσα στη μέρα

Αν έχεις πρόβλημα ύπνου, τότε το να ξαπλώνεις μέσα στη μέρα το μόνο σίγουρο είναι ότι δε σε βοηθάει να νυστάξεις το βράδυ.

5. Πες όχι στον απογευματινό καφέ

Ως γνωστόν η καφεΐνη διεγείρει τον οργανισμό, οπότε δεν είναι βοηθητική για σένα που έχεις προβλήματα ύπνου. Το αλκόολ μπορεί να σε νυστάξει, όμως, είναι πιθανο να μην έχεις ποιοτικό ύπνο. 


6. Μην κοιτάς το ρολόι

Το να βλέπεις το χρόνο να κυλάει ενώ προσπαθείς να κοιμηθείς, είναι πολύ πιθανό να σε αγχώσει. Δοκίμασε να γυρίσεις τη φωτεινή ένδειξη του ρολογιού προς μια κατεύθυνση τέτοια που δε μπορεί να το βλέπεις από το κρεβάτι. 

7. Μείωσε τους παράγοντες που μπορεί να σε ξυπνήσουν

Μια βρύση που στάζει, ένα στομάχι που γουργουρίζει ή ένας σκύλος που γαυγίζει μπορεί να διακόψουν τον ύπνο σου. Προσπάθησε να μειώσεις τις πιθανότητες να σε ταράξει κάτι ενώ κοιμάσαι (όχι, δε σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις τον σκύλο. Απλά άλλαξε του δωμάτιο για παράδειγμα).

8. Προσπάθησε να μην πανικοβάλλεσαι

Ψυχραιμία! Θα κοιμηθείς. Όσο πιο πολύ αγχώνεσαι, τόσο πιο δύσκολο είναι να το καταφέρεις. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!