Έκανες λάθος στη δουλειά; Να πως θα το ξεπεράσεις - AllYou.gr

Search

Έκανες λάθος στη δουλειά; Να πως θα το ξεπεράσεις

Εντάξει, η στραβή έγινε αλλά δε μπορείς να περνάς βδομάδες αγχωμένη και στεναχωρημένη.

09 Σεπτεμβρίου 2016

Ακόμα και αν είσαι η καλύτερη στη δουλειά σου, δε γίνεται να αποφύγεις τη μέρα που κάτι θα κάνεις στραβά. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και εσύ δεδομένου ότι διαβάζεις αυτές τις γραμμές μάλλον είσαι άνθρωπος, οπότε ok δεν είναι παράλογο να μην κάνεις κάτι σωστά μια φορά. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να αφήσεις να σε πάρει από κάτω όπως παραδέχτηκαν ότι τους παίρνει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων σε έρευνα που έκανε η Deloitte. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 82% παραδέχτηκε ότι το λάθος που έκανε στη δουλειά του δημιούργησε άγχος!

Όχι, όχι, όχι. Να τι θα κάνεις για να μπορέσεις να προχωρήσεις μπροστά.

1. Αναγνώρισε το λάθος

Δε βοηθάει να λες ψέματα στον εαυτό σου. Δες το λάθος σου και παραδέξου το σε όποιον εμπλέκεται.

2. Ζήτα αμέσως συγνώμη 

Αν υπάρχουν άνθρωποι που είχαν συνέπειες από το δικό σου λάθος, τότε ζήτησε τους συγνώμη άμεσα και προσωπικά.

3. Βάλε deadline για τη στεναχώρια

Ακόμα και αν έχεις κάνει τα 1 και 2, είναι πιθανό να νιώθεις στεναχωρημένη. Βάλε ένα στοπ, όμως, στο αρνητικό σου συναίσθημα. Θέσε ένα όριο χρόνου που θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να πέσει. Δε μιλάμε για μέρες, φυσικά. Μιλάμε για λίγες ώρες ή ακόμα και λίγα λεπτά. Βάλε ξυπνητήρι στο χρόνο που θα ορίσεις εσύ και όταν χτυπήσει πρέπει να πείσεις τον εαυτό σου να σκεφτεί δημιουργικά πράγματα και όχι αυτά που έγιναν και δεν αλλάζουν.

4. Εστίασε στα γεγονότα

Αντί να εστιάζεις στο αρνητικό σου συναίσθημα και να θεωρείς πχ ότι όλοι σε κοιτάζουν περίεργα επειδή έκανες αυτό το λάθος, εστίασε σε όσα πραγματικά έγιναν. Πάρε συναισθηματική απόσταση και σταμάτα να σκέφτεσαι ότι πίσω από όλα κρύβεται το λάθος σου.

5. Ανάπτυξε συνήθειες που θα σε αποτρέψουν από μελλοντικά λάθη

Πως θα μπορούσες να μην είχες κάνει το συγκεκριμένο λάθος; Αν πχ είχες διπλοτσεκάρει τη δουλειά που παρέδωσες; Aν είχες κάνει πρόβα την ομιλία την οποία δεν έφερες καλά εις πέρας; Βρες που υπήρξε παράληψη και βάλε στη ζωή σου συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να μην κάνεις τα ίδια λάθη στο μέλλον. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!