Skip to main content

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτή η μελέτη θα σε κάνει να δεις το άγχος με άλλο μάτι

Αν έχεις βαρεθεί να ακούς "μην αγχώνεσαι", θα χαμογελάσεις με αυτά τα στοιχεία.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Είσαι αγχώδης και έχεις ακούσει στη ζωή σου άπειρες φορές την παρότρυνση "μην αγχώνεσαι"; Δοκιμάζεις ένα σωρό τεχνικές όμως και πάλι δεν καταφέρνεις να μην έχεις ανησυχία για σοβαρά και λιγότερο σοβαρά πράγματα; O David Barlow είναι εδώ για σένα. Ο ιδρυτής και διευθυντής του Center of Anxiety and Related Disorders στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, θα σε κάνει να εκτιμήσεις την αδιάκοπη ανησυχία σου και την υπερ-ανάλυση.

"Οι άνθρωποι είναι σε αρκετά καλή θέση να μπορούν να προβλέπουν το μέλλον και να το οργανώνουν" εξηγεί στο Science of Us του New York Magazine. "Το άγχος είναι κάτι που σε κινητοποιεί να οργανώσεις τις κινήσεις σου απέναντι στς προκλήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεσαι προετοιμασμένος. Κάνοντας το αυτό, η επίδοση σου είναι ανώτερων επιπέδων", τονίζει.

Ο Barlow επικαλείται τον ψυχολόγο Howard Liddell, ο οποίος έγραψε για το άγχος το 1949 ότι "συνοδεύει την έξυπνη δραστηριότητα σαν σκιά". Αυτή η ιδέα από τότε έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά μέσα από διάφορες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης και μιας του ψυχιάτρου Jeremy Coplam από το SUNY Downstate Medical στη Νέα Υόρκη. Ο Coplan είχε διαπιστώσει ότι όσοι έχουν πιο έντονα συμπτώματα γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, είχαν πιο ψηλά IQ συγκριτικά με όσους είχαν πιο ήπια συμπτώματα. "Αν και η πολλή ανησυχία γενικά θεωρείται ως κάτι αρνητικό, μπορεί να βοηθάει το είδος μας να αποφύγει επικίνδυνες καταστάσεις", ανέφερε. " Στην ουσία, η ανησυχία κάνεις τους ανθρώπους να μην παίρνουν ρίσκα και τέτοιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης. Επομένως, όπως και η ευφυΐα, το άγχος μπορεί να είναι ωφέλιμο για το ανθρώπινο είδος".

Διαβάστε επίσης

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το μυστικό για να εκπέμπεις πάντα θετική ενέργεια

Κάτι που χρειάζεσαι τώρα περισσότερο από ποτέ

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί δεν μπορώ να αποφασίσω;

Αυτά είναι τα 5 πράγματα που χαρακτηρίζουν τους αναποφάσιστους

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 εύκολες κινήσεις για να γίνεις eco-friendly

Η διάσωση του πλανήτη αφορά όλους μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.