Skip to main content

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί το ποτό να βοηθήσει όσους έχουν κατάθλιψη;

Νέα ερευνητικά στοιχεία για το πως επιδρά το αλκοόλ στον εγκέφαλο.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Με το ερώτημα αν μερικά ποτά μπορούν να βοηθήσουν όσους έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη να νιώσουν καλύτερα, ξεκινάει ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Science Daily. Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του, η απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση είναι καταφατική, "τουλάχιστον από πλευρά βιοχημείας" όπως προσθέτει.

Το "ναι" στηρίζεται σε μια πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Communications και διαπίστωσε ότι το αλκοόλ προκαλεί τις ίδιες νευρικές και μυϊκές αλλαγές όπως ακριβώς τα φάρμακα που έχουν αποδειχτεί ότι δρουν δραστικά ως αντικαταθλιπτικά.

Οι ειδικοί διαπιστώνοντας ότι πολλοί ασθενείς με κατάθλιψη κατέφευγαν στο αλκοόλ, είχαν κάνει σχετικές υποθέσεις, όμως τώρα υπάρχουν αποδείξεις. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι κάθε ασθενής μπορεί μόνος του να προβει σε θεραπεία με αλκοόλ. "Υπάρχει σαφώς κίνδυνος στην αυτοθεραπεία με το αλκοόλ" σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Kimberly Raab - Graham. "Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή από το να είναι βοηθητικό το αλκοόλ και βλαβερό και σε ορισμένα σημεία κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενης αυτοθεραπείας εξελίσσεται σε εξάρτηση" πρόσθεσε.
 

Διαβάστε επίσης

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το μυστικό για να εκπέμπεις πάντα θετική ενέργεια

Κάτι που χρειάζεσαι τώρα περισσότερο από ποτέ

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί δεν μπορώ να αποφασίσω;

Αυτά είναι τα 5 πράγματα που χαρακτηρίζουν τους αναποφάσιστους

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 εύκολες κινήσεις για να γίνεις eco-friendly

Η διάσωση του πλανήτη αφορά όλους μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός