10 τρόποι για να βοηθήσεις ενεργά (και να καλωσορίσεις) τους πρόσφυγες - AllYou.gr

Search

10 τρόποι για να βοηθήσεις ενεργά (και να καλωσορίσεις) τους πρόσφυγες

Η πολυχρωμία είναι το νέο... μαύρο!

> ΕΓΩ ::
08 Σεπτεμβρίου 2015

Οι εικόνες "παίζουν" στην τηλεόραση και τα social media, εδώ και αρκετούς μήνες: χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία καταφτάνουν καθημερινά στη χώρα μας, με μοναδικό στόχο να ξεφύγουν από τον εμφύλιο που εκτυλίσσεται εδώ και 4 χρόνια στην χώρα τους.

Αν από απλός θεατής, θέλεις να αναλάβεις δράση, δεν έχεις παρά να διαβάσεις παρακάτω για να δεις ποιες ομάδες αλληλεγγύης δραστηριοποιούνται στο καλωσόρισμα και τη υποδοχή εκείνων που αφήνουν την χώρα τους για μια πιο ειρηνική καθημερινότητα.

Στέκι Μεταναστών/ Κοινωνικό Κέντρο

Βρίσκεται Εξάρχεια και εδώ και χρόνια λειτουργεί ως χώρος συνάντησης Ελλήνων και μεταναστών. Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, οι υπεύθυνοι του κέντρου συγκεντρώνουν τρόφιμα και ρούχα για τους πρόσφυγες.

Γιατροί του Κόσμου

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν δράσεις κυρίως στην Χίο και συγκεκριμένα στα κέντρα κράτησης μεταναστών. Ακόμα κι αν η Χίος πέφτει αρκετά ναυτικά μίλια μακριά από τη μόνιμη έδρα σου, εσύ μπορείς να μάθεις πώς μπορείς να τους βοηθήσεις, πατώντας εδώ.

Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου είναι μια συλλογικότητα ανοικτή σε όσους εμπνέονται από την ιδέα της συλλογικής και έμπρακτης αλληλεγγύη. Καθημερινά, παρέχει άμεσα τα απαραίτητα είδη ρουχισμού, υπόδησης, ατομικής υγιεινής, φάρμακα, πόσιμο νερό κ.λπ. στους πρόσφυγες. Στη σελίδα της οργάνωσης, μπορείς να δεις πώς μπορείς να στηρίξεις τη δράση του Δικτύου από όπου κι αν είσαι.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Προσφέρουν ιατρική φροντίδα και διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που αποβιβάζονται στα Δωδεκάνησα και τη Λέσβο ενώ μια κινητή ομάδα τους δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ειδομένης στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τους τελευταίους μήνες, οι δράσεις τους έχουν βοηθήσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους. Κάνε κλικ εδώ για να δεις πώς μπορείς να στηρίξεις το έργο τους. 

Αγκαλιά 

Μπορεί ο Παπά-Στρατής, εμπνευστής αυτής της συλλογικότητας, να απεβίωσε πριν από μερικές ημέρες, αλλά το σημαντικό έργο του συνεχίζεται. Αυτή η οργάνωση άλλωστε παρέχει μια «αγκαλιά» αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που πιάνουν λιμάνι στη Λέσβο. Αν θέλεις να μεγαλώσει η Αγκαλιά, μπορείς να κάνεις δωρεά στον ακόλουθο λογαριασμό: 

Alpha Bank, Iban: GR5401405990599002101026620

Κίνηση Απελάστε τον Ρατσιμό Αθήνας / Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Το Κυριακάτικο Σχολείο Mεταναστών είναι μια πρωτοβουλία μεταναστών και Ελλήνων εθελοντών για δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες ενώ, από την ίδρυσή του, δραστηριοποιείται στην Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό». Στην σελίδα τους, μπορείς να ενημερωθείς σχετικά με τις ανάγκες των προσφύγων σε τρόφιμα, ρούχα κι άλλα είδη.

Help Refugees in Molyvos

Πρόκειται για μια διεθνή διαδικτυακή καμπάνια που συγκεντρώνει τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και πόρους για τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στη Λέσβο. Για να ενημερωθείς για το πώς μπορείς να βοηθήσεις, δεν έχεις παρά να τσεκάρεις τη σελίδα τους στο Facebook.

Avaaz.org

Το Avaaz σημαίνει «φωνή» σε πολλές γλώσσες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Ιδρύθηκε το 2007 με μια βασική, δημοκρατική αποστολή: να οργανώσει και να κινητοποιήσει πολίτες απ'όλη την υφήλιο για να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο που ζούμε και στον κόσμο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θέλαμε. Αυτήν την περίοδο, ο οργανισμός συλλέγει υπογραφές με στόχο να πιέσει τους ηγέτες της Ευρώπης να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια των προσφύγων. Για να βάλεις την υπογραφή σου σε αυτήν την πρωτοβουλία, κάνε κλικ εδώ.

Αλληλεγγύη Κως

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη κίνηση πολιτών της Κω με στόχο να προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες. Πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείς να συνεισφέρεις στην προσπάθειά τους, θα βρεις εδώ.

Hot Meals & Basic Supplies for Unsheltered Refugees in Thessaloniki

Αυτή η crowdfunding πρωτοβουλία στηρίζεται στην οικονομική στήριξη της δράσης μιας ομάδας εθελοντών που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης, φαγητό και τρόφιμα στους πρόσφυγες. Για να βάλεις κι εσύ το (οικονομικό) λιθαράκι σου, μπορείς να επισκεφθείς τη σελίδα της πρωτοβουλίας και να κάνεις τη δωρεά σου.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!