Skip to main content

SINGLES

Κι όμως: Η σειρά γέννησής μας μπορεί να επηρεάσει το... βάρος μας

Απίστευτο κι όμως αληθινό!



Ερευνητές από τη Σουηδία και τη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι ανάλογα με τη σειρά με την οποία γεννιούνται μέσα στην οικογένεια τα κορίτσια αντιμετωπίζουν διαφορετικό κίνδυνο παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health, οι πρωτότοκες γυναίκες αλλά και οι μοναχοκόρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, σε σύγκριση με τις δευτερότοκες κόρες.

Η νέα μελέτη (η μεγαλύτερη του είδους της -μέχρι σήμερα- για το γυναικείο φύλο) επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα παλαιότερης έρευνας μεταξύ των ανδρών, για τους οποίους φαίνεται πως ισχύει ένας ανάλογος κίνδυνος όσον αφορά τους πρωτότοκους ή τους μοναχογιούς.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι, εκτός των άλλων αιτιών, ένας παράγοντας για την επιδημία της παχυσαρκίας διεθνώς είναι το γεγονός ότι διαχρονικά συρρικνώνεται το μέγεθος της οικογένειας, τουλάχιστον στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, καθώς συχνά οι γονείς κάνουν μόνο ένα παιδί. Στη συνέχεια, τα μοναχοπαίδια, καθώς ενηλικιώνονται, τείνουν περισσότερο στο να βάλουν παραπανίσια κιλά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού ανέλυσαν στοιχεία για 13.400 ζευγάρια αδελφών (πρωτότοκη-δευτερότοκη) από τη Σουηδία.

Τη στιγμή του τοκετού, οι πρωτότοκες κόρες είχαν γενικά λίγο χαμηλότερο βάρος σε σχέση με τις δευτερότοκες. Όμως, μετά την ενηλικίωσή τους και έως τα 25 τους, οι πρωτότοκες είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος απ' ό,τι οι δευτερότοκες (24,4 έναντι 23,8).

Οι πρωτότοκες κόρες είχαν επίσης 29% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες (Δείκτης Μάζας Σώματος 25-30) και 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες (Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από 30) σε σύγκριση με τις δευτερότοκες αδελφές τους.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα πρωτότοκα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, αλλεργίες και υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σχέση με τα αδέλφια τους που γεννήθηκαν στη συνέχεια.

 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...