Κι όμως: Η σειρά γέννησής μας μπορεί να επηρεάσει το... βάρος μας - AllYou.gr

Search

Κι όμως: Η σειρά γέννησής μας μπορεί να επηρεάσει το... βάρος μας

Απίστευτο κι όμως αληθινό!

> ΕΓΩ ::
12 Οκτωβρίου 2015

Ερευνητές από τη Σουηδία και τη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι ανάλογα με τη σειρά με την οποία γεννιούνται μέσα στην οικογένεια τα κορίτσια αντιμετωπίζουν διαφορετικό κίνδυνο παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health, οι πρωτότοκες γυναίκες αλλά και οι μοναχοκόρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, σε σύγκριση με τις δευτερότοκες κόρες.

Η νέα μελέτη (η μεγαλύτερη του είδους της -μέχρι σήμερα- για το γυναικείο φύλο) επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα παλαιότερης έρευνας μεταξύ των ανδρών, για τους οποίους φαίνεται πως ισχύει ένας ανάλογος κίνδυνος όσον αφορά τους πρωτότοκους ή τους μοναχογιούς.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι, εκτός των άλλων αιτιών, ένας παράγοντας για την επιδημία της παχυσαρκίας διεθνώς είναι το γεγονός ότι διαχρονικά συρρικνώνεται το μέγεθος της οικογένειας, τουλάχιστον στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, καθώς συχνά οι γονείς κάνουν μόνο ένα παιδί. Στη συνέχεια, τα μοναχοπαίδια, καθώς ενηλικιώνονται, τείνουν περισσότερο στο να βάλουν παραπανίσια κιλά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού ανέλυσαν στοιχεία για 13.400 ζευγάρια αδελφών (πρωτότοκη-δευτερότοκη) από τη Σουηδία.

Τη στιγμή του τοκετού, οι πρωτότοκες κόρες είχαν γενικά λίγο χαμηλότερο βάρος σε σχέση με τις δευτερότοκες. Όμως, μετά την ενηλικίωσή τους και έως τα 25 τους, οι πρωτότοκες είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος απ' ό,τι οι δευτερότοκες (24,4 έναντι 23,8).

Οι πρωτότοκες κόρες είχαν επίσης 29% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες (Δείκτης Μάζας Σώματος 25-30) και 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες (Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από 30) σε σύγκριση με τις δευτερότοκες αδελφές τους.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα πρωτότοκα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, αλλεργίες και υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σχέση με τα αδέλφια τους που γεννήθηκαν στη συνέχεια.

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!