3 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να είσαι λιγότερο επικριτική - AllYou.gr

Search

3 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να είσαι λιγότερο επικριτική

Δεν είναι δύσκολο...

> ΕΓΩ ::
13 Οκτωβρίου 2015

Μπορεί να είσαι από εκείνες που δεν αντέχουν με τίποτα το να μην εκφράσουν ανοιχτά τη γνώμη τους για κάτι, το μυστικό όμως βρίσκεται πάντα στον τρόπο που θα επικοινωνήσεις κάτι και όχι στο τι ακριβώς λες. Η επικριτικότητα είναι ένας από τους λόγους που πολλές σχέσεις (είτε φιλικές είτε ερωτικές) οδηγούνται σε ομηρικούς τσακωμούς κι αν βιάζεσαι να πεις ότι είναι κομμάτι της προσωπικότητας σου και πως δεν μπορείς να το αλλάξεις μάλλον δεν έχεις σκεφτεί τα πράγματα πολύ καλά.

Αντί να κατηγορείς τους άλλους για κάτι που σε ενοχλεί, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προτείνεις την λύση του προβλήματος. Αν, για παράδειγμα ο σύντροφος σου αφήνει συνέχεια τα ρούχα του στον καναπέ, μην πεις «είσαι ακατάστατος» αλλά «δεν θα ήταν καλύτερο να αρχίσουμε να βάζουμε τα ρούχα μας στην ντουλάπα;». Έτσι θα μπορέσεις να πεις αυτό που αισθάνεσαι χωρίς να αισθανθεί ότι του επιτίθεσαι.

Παρακάτω θα βρεις 3 τρόπους για να που θα σε βοηθήσουν να είσαι λιγότερη επικριτική από αύριο κιόλας, χωρίς όμως να καταπιέσεις τα συναισθήματα σου.

1. Πες το παράπονο σου χωρίς να ρίχνεις ευθύνες: Εξέφρασε την απογοήτευσή σου ή τον εκνευρισμό σου, αλλά μην ρίξεις την ευθύνη στους άλλους. Έτσι θα μπορέσετε να βρείτε μαζί την λύση γι' αυτό που σας απασχολεί.

2. Εστιάστε στο αποτέλεσμα: Συνήθως σκεφτόμαστε μόνο αυτά που δεν μας αρέσουν και δεν ψάχνουμε να βρούμε τους τρόπους για να τα αλλάξουμε. Εάν ξέρεις πως θα μπορέσεις να συμβιώσεις πιο αρμονικά σε μια σχέση, τότε δώσε εσύ τη λύση και μην ασχολείσαι με το ποιος φταίει για τα προβλήματά σας.

3. Να επικοινωνείς ουσιαστικά: Είτε είσαι εσύ η επικριτική της υπόθεσης είτε δέχεσαι εσύ την αρνητική κριτική των άλλων, μην παίρνεις ποτέ τον ρόλο του θύτη ή του θύματος. Σκοπός μιας ουσιαστικής επικοινωνίας δεν είναι να αποδειχθεί ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, αλλά να λυθεί ένα πρόβλημα.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!