"Τιμωρία" Vs "Επιβράβευση": Τι από τα δύο έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας; - AllYou.gr

Search

"Τιμωρία" Vs "Επιβράβευση": Τι από τα δύο έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας;

Μία έρευνα μάς δίνει την απάντηση. 

> ΕΓΩ ::
08 Νοεμβρίου 2015

Ανήκεις σε εκείνους που πιστεύουν ότι όσο περισσότερο επιβραβεύουν κάποιον, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν αυτός ο κάποιος να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την συμπεριφορά του απέναντι σου; Μάλλον έχει έρθει η ώρα να το ξανασκεφτείς!

Γιατί μία νέα έρευνα που έγινε από ομάδα ψυχολόγων του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, έδειξε ότι ο φόβος της τιμωρίας είναι 3 φορές ισχυρότερη από το προσφέρεις σε κάποιον ανταμοιβή για τις αποδόσεις του στο οτιδήποτε.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους δασκάλους και τους γονείς, που πασχίζουν να συμμορφώσουν τα ατίθασα παιδιά τους, επισημαίνοντας ότι η αντίδραση στην τιμωρία είναι μάλλον «γραμμένη» στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στις στρατηγικές διδασκαλίας, η μελέτη μας δείχνει ότι η αρνητική ανάδραση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι μια θετική ανατροφοδότηση για την τροποποίηση της συμπεριφοράς».

«Από εξελικτική σκοπιά, οι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν τις τιμωρίες ή τις επικίνδυνες καταστάσεις. Από την άλλη, οι ανταμοιβές έχουν πολύ λιγότερη επίδραση» πρόσθεσε ο ίδιος.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!