Το googl-άρισμα ΔΕΝ σε κάνει πιο έξυπνη - AllYou.gr

Search

Το googl-άρισμα ΔΕΝ σε κάνει πιο έξυπνη

Δεν τα ξέρει(ς) όλα! 

> ΕΓΩ ::
14 Νοεμβρίου 2015

Η συχνή χρήση του Google μπορεί να δίνει σε όλους μας την εντύπωση ότι «κατέχουμε» οποιαδήποτε πληροφορία χρειαζόμαστε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε πραγματικά έξυπνοι ή μορφωμένοι.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας Αμερικανών ψυχολόγων, σύμφωνα με την οποία οι συνεχείς αναζητήσεις μέσω διαδικτύου δημιουργούν στους χρήστες την ψευδαίσθηση της αυξημένης εξυπνάδας και προσωπικής γνώσης - ακόμη και αν κανείς δεν βρει την πληροφορία που ψάχνει.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέηλ πραγματοποίησαν εννέα πειράματα, σε περισσότερους από 1.000 εθελοντές.

Τα πειράματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που αναζητούν πληροφορίες στο ίντερνετ, τείνουν να αποκτούν μια ψεύτικη αντίληψη για τις γνώσεις τους, ενώ πιστεύουν ότι και το μυαλό τους είναι πιο «κοφτερό».

Όπως είπε, στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μελέτης «το διαδίκτυο είναι ένα τόσο ισχυρό περιβάλλον, όπου μπορείς να υποβάλεις κάθε ερώτηση και να έχεις πρόσβαση στη γνώση όλου του κόσμου. Έτσι, είναι ευκολότερο να μπερδέψει κανείς τη δική του γνώση με την γνώση της εξωτερικής πηγής. Οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν τρομερά ανακριβείς για το πόσα πράγματα γνωρίζουν και πόσο εξαρτημένοι είναι από το ίντερνετ».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυξανόμενη χρήση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών επιδεινώνει το πρόβλημα, καθώς ο καθένας μπορεί να προσφύγει στη Google, κάθε ώρα και στιγμή. Όπως είπαν, το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντονο στους νέους ανθρώπους, που είναι χρήστες του διαδικτύου από πολύ μικρή ηλικία.

Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι αυτή η αυταπάτη περί προσωπικής γνώσης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορα πεδία, ακόμη και στις επιλογές που κάνουμε  στην πολιτική ζωή...Ακολούθησε το allyou στο Instagram!