Κι όμως, η αίσθηση του κρύου είναι... κολλητική - AllYou.gr

Search

Κι όμως, η αίσθηση του κρύου είναι... κολλητική

Σήμερα, διαβάζουμε μία έρευνα που μας εντυπωσίασε.

> ΕΓΩ ::
22 Νοεμβρίου 2015

Σου έχει τύχει ποτέ να βρίσκεσαι είτε στη θάλασσα και επειδή ο διπλανός σου τουρτουρίζει να αισθάνεσαι απότομα ότι κρυώνεις κι εσύ; Ή όταν είσαι σπίτι τον χειμώνα και η φίλη σου φοράει τρία πουλόβερ, να νιώσεις κι εσύ πιο έντονα το κρύο απ' ότι θα το ένιωθες υπό κανονικές συνθήκες; 

Αν ναι, η επιστήμη έρχεται να σου εξηγήσει πως όλο αυτό έχει λογική εξήγηση. Κι αυτό γιατί μία νέα, βρετανική έρευνα επιβεβαιώνει ότι το αίσθημα του κρύου είναι κολλητικό. Αρκεί κανείς να δει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, όπου κάποιος κρυώνει, για να νιώσει κρύο και ο ίδιος και να πέσει η θερμοκρασία του σώματός του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πίσω από αυτό το «κολλητικό» φαινόμενο βρίσκονται οι λεγόμενοι «κατοπτρικοί» νευρώνες του εγκεφάλου. Αυτοί ενεργοποιούνται, όταν ο άνθρωπος βλέπει μια δραστηριότητα που εκτελεί κάποιος άλλος ή κάτι που συμβαίνει σε κάποιον άλλο. Αυτή η νευρωνική μίμηση θεωρείται ζωτική για την εξέλιξη του ανθρώπου και τη διαδικασία της μάθησης.

Οι βρετανοί επιστήμονες πειραματίστηκαν με 36 εθελοντές που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν οκτώ βίντεο, στα οποία παρουσιάζονταν ηθοποιοί να βουτάνε τα χέρια τους σε ζεστό ή σε κρύο νερό. Παράλληλα, οι ερευνητές κατέγραφαν τη θερμοκρασία των εθελοντών και διαπίστωσαν ότι όταν οι τελευταίοι έβλεπαν τα βίντεο με το κρύο νερό, η θερμοκρασία τους έπεφτε λίγο μεν, διακριτά δε.

Ο ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι, όταν βλέπουν τους άλλους να κρυώνουν, από ό,τι όταν τους βλέπουν να ζεσταίνονται - αν και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμα σαφείς. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!