Όνειρα: Σε ποιο σημείο της νύχτας βλέπεις τα πιο παράξενα; - AllYou.gr

Search

Όνειρα: Σε ποιο σημείο της νύχτας βλέπεις τα πιο παράξενα;

Έχουν κι αυτά την... ώρα τους!

> ΕΓΩ ::
25 Νοεμβρίου 2015

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bedfordshire σε μία -όχι και τόσο συνηθισμένη- μελέτη, θέλησαν να εξετάσουν σε ποια φάση του ύπνου και ποια ώρα της νύχτα τα όνειρά μας γίνονται πιο απίθανα και περίεργα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε -με ειδικούς αισθητήρες- 16 άτομα καθώς κοιμόντουσαν, ενώ τους ξύπνησαν τέσσερις φορές μέσα στη νύχτα, προκειμένου να θυμηθούν το θέμα των ονείρων τους. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι η παραδοξότητα των ονείρων μας, όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, αυξάνεται από τις αρχές έως αργά το βράδυ.

Συγκεκριμένα, στα πρώτα στάδια του ύπνου τα όνειρα έτειναν να σχετίζονται περισσότερο με τους ανθρώπους που συνάντησαν εκείνη την ημέρα, με κάτι που είδαν ή κάτι που διάβασαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν δύο στάδια του ύπνου, ο «REM» και ο «μη REM» ύπνος. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου, βιώνουμε τον ύπνο βραδέων κυμάτων, όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα "επισκευάζεται" και ενισχύεται, με αποτέλεσμα τα όνειρά μας να είναι ακατανόητα.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες συνθήκες που μπορούν επίσης να προκαλέσουν περίεργα όνειρα και εφιάλτες, λένε οι ειδικοί.

Ενδεικτικά, οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, από μια σοβαρή γρίπη έως μια λοίμωξη των νεφρών, μπορεί να προκαλέσει κακά όνειρα.