Έχεις εξουσία στη δουλειά σου; Mάθε από ΤΙ κινδυνεύεις - AllYou.gr

Search

Έχεις εξουσία στη δουλειά σου; Mάθε από ΤΙ κινδυνεύεις

Μήπως σου πέφτει... βαριά; 

> ΕΓΩ ::
26 Νοεμβρίου 2015

Τον τρόπο που επιδρά η επαγγελματική θέση κάποιου και η δυνατότητά του να προσλαμβάνει, να απολύει και να επηρεάζει τον μισθό των υφισταμένων του, μελέτησαν Aμερικανοί επιστήμονες.

Ως βασικό συμπέρασμα προέκυψε ότι, οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις κύρους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας αναφέρουν ότι στους άνδρες η εξουσία –όπως το να έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν και να απολύουν ανθρώπους– οδηγεί σε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Στις γυναίκες όμως ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 2.800 μεσήλικες (1.300 άνδρες και 1.500 γυναίκες). Τους ρώτησαν για τη θέση που είχαν στην ιεραρχία στην εργασία τους, καθώς και πόσες ημέρες μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα από την τηλεφωνική συνέντευξη εμφάνισαν καταθλιπτικά συμπτώματα – όπως το να νιώθουν λύπη ή ότι η ζωή δεν έχει νόημα.

Όπως προέκυψε, όταν η θέση που κατείχε ένα άτομο περιελάμβανε το να προσλαμβάνει, να απολύει καθώς και το να επηρεάζει τον μισθό των κατωτέρων του, οι γυναίκες εμφάνιζαν αύξηση του ποσοστού καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 9%, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που δεν είχαν εξουσία στα χέρια τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι άνδρες που βρίσκονταν σε αντίστοιχες θέσεις εξουσίας, παρουσίαζαν μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 10%.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!