ΑΥΤΟΣ είναι -σύμφωνα με τους επιστήμονες- «Ο βασιλιάς των συναισθημάτων» - AllYou.gr

Search

ΑΥΤΟΣ είναι -σύμφωνα με τους επιστήμονες- «Ο βασιλιάς των συναισθημάτων»

Διαρκεί περισσότερο και μας επηρεάζει πιο πολύ...

> ΕΓΩ ::
03 Δεκεμβρίου 2015

Επιστήμονες από το Βέλγιο μελέτησαν τα ανθρώπινα συναισθήματα, εστιάζοντας στην διάρκεια τους, αλλά και στις αιτίες που κάποια από αυτά διαρκούν περισσότερο από άλλα. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η λύπη που προκαλείται μέσω τραυματικών γεγονότων στη ζωή ενός ανθρώπου είναι το συναίσθημα που διαρκεί περισσότερο απ' όλα τα υπόλοιπα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 233 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι κλήθηκαν να αναφέρουν τη διάρκεια 27 διαφορετικών συναισθημάτων τους στο παρελθόν, καθώς και πώς τα αντιμετώπισαν.

Η βασική διαπίστωση ήταν ότι ο «βασιλιάς» των συναισθημάτων, τουλάχιστον όσον αφορά στη διάρκεια, είναι αναμφισβήτητα η λύπη, κυρίως επειδή προκαλείται από πιο σοβαρές αιτίες, όπως ένας θάνατος ή ένα ατύχημα. Αντίθετα, ανάμεσα στα πιο σύντομα συναισθήματα, που εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα, είναι η ντροπή, η έκπληξη, ο φόβος, η αηδία, η βαρεμάρα και η ανακούφιση.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε πως η ενοχή διαρκεί πολύ περισσότερο από τη ντροπή, ενώ το άγχος πολύ περισσότερο από τον φόβο.

Τα συναισθήματα που διαρκούν λίγο, είναι κατά βάση εκείνα που προκαλούνται από γεγονότα, τα οποία έχουν σχετικά μικρή προσωπική σημασία για κάποιον. Όσο πιο βαθιά επιδρά ένα συμβάν σε έναν άνθρωπο, τόσο περισσότερο διαρκεί το αντίστοιχο συναίσθημα.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!