ΑΥΤΗ είναι η ορμόνη που ευθύνεται για την διαφθορά - AllYou.gr

Search

ΑΥΤΗ είναι η ορμόνη που ευθύνεται για την διαφθορά

Να και κάτι δεν ξέραμε...

> ΕΓΩ ::
04 Δεκεμβρίου 2015

Μία ομάδα ερευνητών από την Ελβετία εντόπισαν σε πρόσφατη μελέτη τους κάτι παράδοξο: ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μία μεγαλύτερη προδιάθεση στη διαφθορά, ανάλογα με τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. 

Οι ειδικοί σε θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς από το πανεπιστήμιο της Λoζάνης θέλησαν να μελετήσουν το ρητό του John Dalberg-Acton, που λέει ότι «η εξουσία τείνει να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα».

Για τις ανάγκες της έρευνας τους, οι ειδικοί όρισαν τη διαφθορά ως το σπάσιμο ενός αποδεκτού κοινωνικού συμβολαίου για προσωπική πρόοδο ή κάποια ανταμοιβή. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα επέλεξε τυχαία 718 φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων για τη μελέτη τους. Ζήτησαν από τους εθελοντές να παίξουν δύο διαφορετικές εκδοχές ενός κλασικού κοινωνικού πειράματος, γνωστό ως «το παιχνίδι του δικτάτορα».

Στην πρώτη παραλλαγή, οι 162 τυχαία επιλεχθέντες φοιτητές πήραν το ρόλο του «ηγέτη» και κάθε ένας από αυτούς είχε από έναν έως τρεις «ακόλουθους».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδωσαν στους ηγέτες μια ποσότητα χρημάτων και τους ζήτησαν να τα διανείμουν στην ομάδα τους ίσα ή ανόμοια, όπως ήθελαν. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι όσοι είχαν περισσότερους ακολούθους –άρα και περισσότερη εξουσία- ήταν πιο πιθανό να κρατήσουν μεγαλύτερο μερίδιο για τον εαυτό τους.

Στη δεύτερη παραλλαγή, 240 φοιτητές έπαιξαν το ίδιο παιχνίδι ξανά. Όμως, προτού ξεκινήσουν, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό τους και έκαναν και διάφορα ακόμη τεστ προσωπικότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν έτσι, ότι παρότι προηγουμένως είχαν συμφωνήσει σε έναν κοινωνικό κανόνα, όσα άτομα είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους, ήταν περισσότερο πιθανό να παρακρατήσουν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για τον εαυτό τους. 

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να συνδέονται με αντικοινωνική συμπεριφορά και εγωκεντρικές τάσεις. Ακόμη, έχουν συνδεθεί με μειωμένη ικανότητα ενσυναίσθησης. 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΩ

Γιατί δεν πρέπει να μιλάς στον προϊστάμενό σου για το στρες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη γκρίζα ζώνη στη σχέση σου με το αφεντικό σου.
FASHION TRENDS

5 χρωματικοί συνδυασμοί για να δοκιμάσεις τώρα

Τα αντίθετα έλκονται να ξέρεις…
BEAUTY NEWS

Αυτά τα κραγιόν θα γίνουν τα αγαπημένα σου

Δίνουν σχήμα και σμιλεύουν τα χείλη με λάμψη και ζωηρά χρώματα!
ΥΓΕΙΑ

Πως ο βελονισμός μπορεί να πολεμήσει τους πόνους περιόδου

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υποστηρίζει ότι μπορεί με το βελονισμό να εξαλείψει πλήρως τα επώδυνα συμπτώματα της έμμυνου ρύσης.
ΠΑΙΔΙ

Η θηλάζουσα κούκλα που έγινε sold out σε λίγες ώρες

Μια μαμά από την Αυστραλία έκανε το χόμπι της επάγγελμα και... ξεπούλησε.
ΜΟΔΑ

3 fashion items που πρέπει να έχεις στη ντουλάπα σου τις γιορτές

Αυτά τα ρούχα πρέπει να υπάρχουν στην ντουλάπα σου!