Skip to main content

SINGLES

ΑΥΤΗ η διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ώρα να αρχίσεις να την αποφεύγεις...



Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανέλυσαν τα στοιχεία της διατροφής 3.500 εθελοντών ηλικίας 40 έως 50 ετών και τα εξέτασαν σε σχέση με την κατάθλιψη που εκδήλωσαν πέντε χρόνια αργότερα. 

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή που ακολουθούμε είναι σε θέση να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση κατάθλιψης στη μελλοντική ζωή μας. 

Οι ειδικοί πραγματοποίησαν την μελέτη, χωρίζοντας τους εθελοντές σε δύο διατροφικές ομάδες: σε εκείνους που έτρωγαν πολλά φυσικά προϊόντα (όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια) και σε όσους προτιμούσαν τα επεξεργασμένα (όπως τηγανητά, γλυκά, προϊόντα κρέατος, ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος).

Αφού έλαβαν υπ' όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης (μεταξύ αυτών το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την φυσική δραστηριότητα και τις χρόνιες νόσους), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ό,τι τρώμε σήμερα μπορεί να επηρεάσει στο μέλλον τις πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που έτρωγαν τα περισσότερα φυσικά τρόφιμα είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να έχουν παρουσιάσει κατάθλιψη έπειτα από 5 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα.

Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης στο μέλλον, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη