Ώρα για selfies: Εσένα ποιο είναι το καλό σου προφίλ; - AllYou.gr

Search

Ώρα για selfies: Εσένα ποιο είναι το καλό σου προφίλ;

Οι ειδικοί σου απαντούν! 

> ΕΓΩ ::
09 Δεκεμβρίου 2015

Εσύ από ποια μεριά γυρίζεις το πρόσωπο σου όταν βγαίνουν φωτογραφίες; Αυτό το ερώτημα, καθώς και οι βαθύτερες αιτίες του, έγιναν αντικείμενο μελέτης μιας νέας έρευνας, η οποία εξέτασε την τάση των ανθρώπων να ποζάρουν μπροστά στο φακό γυρνώντας το πρόσωπό τους προς τα δεξιά, έτσι ώστε να φαίνεται η αριστερή τους πλευρά.

Οι ερευνητές μελέτησαν πίνακες ζωγραφικής από τον 14ο αιώνα αλλά και selfies και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η αριστερή πλευρά του προσώπου τους είναι καλύτερη από τη δεξιά.

«Η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι, ότι δεν πιστεύουμε ότι η αριστερή και η δεξιά πλευρά των προσώπων μας είναι ακριβώς ίδιες. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι πιο εκφραστικοί με το ένα μισό, κι αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στις δύο πλευρές» εξηγούν οι μελετητές. 

Η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει την ομιλία, ενώ η δεξιά τη χωρική συνειδητοποίηση και την αναγνώριση προσώπων. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει ακόμη την αριστερή πλευρά του σώματος, κάνοντας την αριστερή πιο «εκφραστική».

Επιπλέον, ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Saskatchewan στον Καναδά, το 2011 είχαν διαπιστώσει σε μια έρευνά τους ότι οι άνθρωποι προτιμούν να κοιτούν έργα τέχνης τα οποία είναι φωτισμένα από την αριστερή πλευρά.

Αντίθετα, όταν πρόκειται για αυτοπροσωπογραφίες, οι καλλιτέχνες παραδοσιακά αποτυπώνουν τους εαυτούς τους από τη δεξιά πλευρά.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!