Τον τελευταίο καιρό ξεχνάς όλο και συχνότερα; Για όλα φταίει το... στρες - AllYou.gr

Search

Τον τελευταίο καιρό ξεχνάς όλο και συχνότερα; Για όλα φταίει το... στρες

Επηρεάζει ΚΑΙ τη μνήμη! 

> ΕΓΩ ::
11 Δεκεμβρίου 2015

Τα αυξημένα επίπεδα της λεγόμενης «ορμόνης του στρες», επιστημονικά γνωστής ως κορτιζόλη, φαίνεται πως συνδέονται άμεσα με τη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Η παραγωγή της κορτιζόλης είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού μας. Είναι μάλιστα απαραίτητη για την επιβίωσή μας, καθώς μας κρατά σε εγρήγορση απέναντι στον κίνδυνο και μας βοηθά να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις όποτε είναι αναγκαίο.

Όταν τα επίπεδά της είναι φυσιολογικά, η κορτιζόλη δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Ωστόσο, όταν οι τιμές της κορτιζόλης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα –λόγω χρόνιου άγχους ή ακόμη και κατάθλιψης – οι επιπτώσεις είναι σημαντικές για τον οργανισμό. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και φθορά των οστών.

Τώρα, η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, καταδεικνύει μία ακόμη συνέπεια της ορμόνης, καθώς αποδείχθηκε πως επηρεάζει και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Οι δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η ορμόνη συμβάλλει στη σταδιακή απώλεια συνάψεων στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου, δηλαδή, που ελέγχει και ρυθμίζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η επίδραση αυτή ήταν ισχυρότερη, όπως ίσως είναι αναμενόμενο, σε ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας και σύμφωνα με τους επιστήμονες οι επιπτώσεις στους ανθρώπους είναι αρκετά παρόμοιες.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!