Δημιουργικότητα: Έχει τους κινδύνους της - AllYou.gr

Search

Δημιουργικότητα: Έχει τους κινδύνους της

Οι ειδικοί εξηγούν ΓΙΑΤΙ το να έχεις καλλιτεχνικό ταλέντο δεν είναι απαραίτητα θετικό!

> ΕΓΩ ::
17 Δεκεμβρίου 2015

Είσαι καλλιτεχνική φύση; Μήπως περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου ασχολούμενη με δημιουργικά πράγματα; Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον και ακόμα περισσότερο γοητευτικό, όμως τώρα οι επιστήμονες σου δίνουν έναν λόγο για να ανησυχείς...

Μία νέα επιστημονική μελέτη από την Ισλανδία υποστηρίζει ότι η δημιουργικότητα μοιράζεται κοινές γενετικές ρίζες με τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι ερευνητές συνέκριναν γενετικά δεδομένα που αφορούσαν σε 86.000 Ισλανδούς, καταλήγοντας σε μια μοναδική «υπογραφή DNA» που συσχετίστηκε με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής

Το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να εξετάσουν τα γονίδια των ατόμων με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Τα δείγματα προήλθαν από περισσότερους από 1.000 εθελοντές, μέλη συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, του θεάτρου, του χορού, της συγγραφής και της μουσικής.

Τα άτομα αυτά, λοιπόν, φάνηκε να έχουν κατά 17% περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με άτομα που δεν συμμετείχαν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, να φέρουν στο γενετικό τους κώδικα την παραπάνω «υπογραφή».

Τα ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν τα ευρήματα τεσσάρων ακόμη μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε Ολλανδία και Σουηδία, μελέτες που αφορούσαν σε 35.000 ανθρώπους περίπου, στις οποίες συγκρίθηκαν άτομα από το γενικό πληθυσμό με άτομα που εργάζονται στον καλλιτεχνικό χώρο.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!