Τελειομανία: Απειλεί σοβαρά (και) την υγεία σου - AllYou.gr

Search

Τελειομανία: Απειλεί σοβαρά (και) την υγεία σου

Ώρα να χαλαρώσεις...

> ΕΓΩ ::
22 Δεκεμβρίου 2015

Eίσαι από εκείνους που βάζουν πάντα στη ζωή τον πήχη πάρα πολύ ψηλά; Μήπως οτιδήποτε φαντάζει «κατώτερο» του τέλειου σε ενοχλεί, σου ρίχνει τη διάθεση και σε κάνει να αισθάνεσαι μειονεκτικά; 

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι τελικά μπορεί να πιέζεις τον εαυτό σου περισσότερο απ'οσο χρειάζεται; Κι αυτό γιατί μία νέα έρευνα εξηγεί πως το συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς πολύ συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη, το άγχος, τις διατροφικές διαταραχές και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brock στο Οντάριο εξέτασαν την σχέση μεταξύ της τελειομανίας και της σωματικής υγείας σε 492 άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 24 και 35 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι τελειομανείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μην αισθάνονται καλά και να διαμαρτύρονται για διάφορους πόνους, για κακή ποιότητα ύπνου και για δύσπνοια, ενώ αποδείχτηκε ότι παίρνουν κατά μέσο όρο περισσότερες ημέρες αναρρωτικής άδειας από την εργασία τους.

Οι τελειομανείς μπορεί, επίσης, να φοβούνται την αποτυχία τόσο πολύ, ώστε να αναβάλλουν να κάνουν την εργασία που απαιτείται τόσο πολύ που στο τέλος είναι πολύ αργά για να την φέρουν εις πέρας.

Η τελειομανία συχνά συνδυάζεται με τις πολύ υψηλές απαιτήσεις από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους και συνοδεύεται από αισθήματα δυσφορίας και κατάθλιψης.

Τέλος, πολλοί άνθρωποι που είναι τελειομανείς έτειναν να μην έχουν ένα ισχυρό περιβάλλον κοινωνικής στήριξης, ήταν οι ίδιοι πολύ επικριτικοί απέναντι στους άλλους, ενώ ανέφεραν πως αισθάνονταν «αποτυχημένοι».Ακολούθησε το allyou στο Instagram!