Μήπως η γειτονιά σου σε οδηγεί... στην κατάθλιψη; - AllYou.gr

Search

Μήπως η γειτονιά σου σε οδηγεί... στην κατάθλιψη;

Οι επιστήμονες εξηγούν πώς η κατοικία επηρεάζει την ψυχολογία μας.

> ΕΓΩ ::
28 Ιανουαρίου 2016

Απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο ο εσωτερικός μας κόσμος που μπορεί να μας οδηγήσει σε κρούσματα κατάθλιψης αλλά και ο... εξωτερικός και πιο συγκεκριμένα η γειτονιά στην οποία ζούμε.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη, η οποία εξηγεί ότι η επίδραση που ασκεί μέσα μας το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι υπερβολικά ισχυρή. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ ζήτησαν από μια ομάδα φοιτητών να επισκεφθεί μια κακόφημη γειτονιά, για 45 περίπου λεπτά. Διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές παρουσίασαν έντονα συμπτώματα παράνοιας και έλλειψη εμπιστοσύνης μετά την επίσκεψη αυτή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον της γειτονιάς συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία μας.

Για παράδειγμα, στις κοινότητες με υψηλούς δείκτες ανεργίας και χαμηλό βιοτικό επίπεδο παρατηρούνται περισσότερα περιστατικά βίας, αναφέρει ο Αμερικανικός Σύλλογος Ψυχολογίας. Αντίθετα, στις κοινότητες στις οποίες οι κάτοικοι διαμορφώνουν ισχυρούς δεσμούς και δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα παρατηρούνται βελτιωμένοι δείκτες για την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της γειτονιάς στην οποία κατοικούμε και επισημαίνουν ότι κάθε είδους θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί ανώφελη, εάν δεν υπάρξει παράλληλη αλλαγή στις περιβαλλοντικές συνθήκες.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!