Skip to main content

SINGLES

Θα ήθελα να ήμουν πιο έξυπνη...

10 τρόποι να καλλιεργήσεις την ευφυΐα σου, σύμφωνα με πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα.


Γεωργία Κοντού

Η ανάπτυξη της ευφυίας δεν ολοκληρώνεται με την ενηλικίωση. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μπορείς να καλλιεργήσεις τη νοημοσύνη σου σε κάθε ηλικία, αρκεί να τροφοδοτείς τον εγκέφαλό σου με τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να επιστρέψεις στα θρανία ή να γεμίσεις τη βιβλιοθήκη σου με εγκυκλοπαίδειες. Ακόμη και η υιοθέτηση κάποιων φαινομενικά απλών, καθημερινών συνηθειών μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Μια πρόσφατη διαδικτυακή δημοσκόπηση του Quora, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, επιχειρηματίες και ειδικοί της πληροφορικής, σου δίνει δέκα ιδέες για να προσθέσεις πόντους στην ευφυία σου.

1. Αξιοποίησε τον διαδικτυακό χρόνο σου. Αν συνηθίζεις να κάνεις διαλείμματα από τη δουλειά για να σερφάρεις στο Ίντερνετ, αντικατέστησε το "χαζολόγημα" π.χ. στα social media με την πλοήγηση σε κάποια ιστοσελίδα που μπορεί να σου προσφέρει γνώσεις και να διευρύνει τον τρόπο σκέψης σου, όπως σε ένα portal με ντοκιμαντέρ.

2. Σημείωσε ό,τι μαθαίνεις. Δεν χρειάζεται να κρατάς μακροσκελείς και αναλυτικές σημειώσεις. Ακόμη και ένα κείμενο 400 λέξεων, στο οποίο θα περιγράφεις καθημερινά ό,τι μαθαίνεις, θα σε βοηθήσει να τα κατανοήσεις καλύτερα και να τα εμπεδώσεις.

3. Φτιάξε μια λίστα με εκκρεμότητες... που τακτοποίησες. Η αυτοπεποίθηση και η ευτυχία είναι βασικά συστατικά της νοημοσύνης. Στις λίστες με τις εκκρεμότητές σου, λοιπόν, πρόσθεσε και μία όπου θα σημειώνεις τις υποχρεώσεις που κατάφερες να διεκπεραιώσεις.

4. Παίξε Scrabble. Τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα παζλ είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος να καλλιεργήσεις τη νοημοσύνη σου. Μην αντιμετωπίζεις λοιπόν ως σπατάλη χρόνου ένα απόγευμα αφιερωμένο στο Scrabble, το σκάκι ή τη Monopoly.

5. Κάνε παρέα με έξυπνους ανθρώπους. Μπορεί να είναι μια δοκιμασία για την αυτοεκτίμησή σου, αλλά η παρέα με ανθρώπους που θεωρείς εξυπνότερους από εσένα αποτελεί έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους να καλλιεργήσεις και τη δική σου νοημοσύνη.

6. Διάβαζε. Πολύ. Να μην ξεχνιόμαστε: Η ανάγνωση είναι σημαντική προϋπόθεση για την καλλιέργεια της νοημοσύνης. Είτε προτιμάς να διαβάζεις άρθρα γνώμης είτε μυθιστορήματα, η ποσότητα μετράει. (Το ίδιο όμως και η ποιότητα του αναγνώσματος.) 

7. Προσπάθησε να εξηγήσεις σε άλλους ό,τι μαθαίνεις. "Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, δεν το έχεις κατανοήσει αρκετά καλά", είχε πει και ο Αϊνστάιν.

8. Κάνε καινούργια πράγματα. Νέες δραστηριότητες κρατούν τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση, αφυπνίζουν πιο αδρανείς περιοχές του και μπορεί να σου χρησιμεύσουν μελλοντικά με τρόπους που δεν είχες φανταστεί.

9. Μάθε μια νέα γλώσσα. Δεν χρειάζεται να καταφέρεις μέσα σε μερικούς μήνες να τη μιλάς με ευφράδεια. Αν δεν έχεις χρόνο ή χρήματα για φροντιστήριο, υπάρχουν ακόμη και sites εκμάθησης ξένων γλωσσών.

10. Δώσε χρόνο στην περισυλλογή. Μπορεί οι διακοπές να τελείωσαν, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μοχθείς π.χ. να μελετάς για το πτυχίο σου αν δεν παραχωρείς στον εγκέφαλό σου λίγο χρόνο να παγιώνει τις νέες γνώσεις. Μπορείς να συνδυάσεις την περισυλλογή με τη σωματική άσκηση, όπως με μισή ώρα τρέξιμο την ημέρα, ώστε να απολαμβάνεις δύο οφέλη με τη μία.

Πηγή: Τime.com

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ