Skip to main content

SINGLES

5 πράγματα που μαθαίνεις στα 30-κάτι σου

Κάποιες φορές με τον καλό και άλλες με τον δύσκολο τρόπο.


Γεωργία Κοντού

Όταν έκλεινες τα είκοσι, πίστευες ότι μέχρι τα τριάντα θα είχες «κατασταλάξει» και στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή σου. Να όμως που ετοιμάζεσαι ήδη να σβήσεις τριάντα κεράκια και ακόμη... ψάχνεσαι. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ανάμεσα στα τριάντα και τα σαράντα, η ζωή σου θα συνεχίσει να αλλάζει ραγδαία, μαζί με αυτήν κι εσύ. Ποια είναι μερικά από τα σημαντικότερα μαθήματα που θα αποκομίσεις τα επόμενα χρόνια;

1. Οι φιλίες αλλάζουν

Καθώς οι γύρω σου παντρεύονται, κάνουν παιδιά, αρχίζουν να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ξεχρεώσουν κάποιο δάνειο ή μετακομίζουν μακριά, πολλοί από αυτούς, απλά, χάνονται. Πάνε πια οι παρέες των δέκα και δεκαπέντε ατόμων που είχες στα είκοσι χρόνια σου. Τα καλά νέα είναι ότι θα έχεις την ευκαιρία να ξεκαθαρίσεις κι εσύ ποια άτομα πραγματικά μετρούν για σένα. Όσοι μείνουν κοντά σου μέχρι τα σαράντα σου είναι αυτοί που πιθανότατα θα παραμείνουν φίλοι σου για μια ζωή.

2. Οι μεγάλες αποφάσεις σε κάνουν πιο ευτυχισμένη

Τα τριάντα και κάτι είναι πλέον η περίοδος των μεγάλων αποφάσεων: Θέλεις να μείνεις με αυτόν τον άντρα για όλη σου τη ζωή; Θέλεις να αποκτήσεις παιδιά; Σου ταιριάζει η καριέρα που έχεις διαλέξει; Εκεί που στα είκοσί σου έκανες μισή μέρα να αποφασίσεις αν θα σετάρεις το κόκκινο μπλουζάκι με την μπλε μπλούζα, τώρα θα εκπλαγείς με το πόσο αποφασιστική μπορείς να γίνεις για πραγματικά σπουδαία ζητήματα. Και θα ανακαλύψεις ότι κάθε μεγάλη απόφαση που παίρνεις συνήθως αλλάζει τη ζωή σου προς το καλύτερο.

3. Κάποιες φορές πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς

Στα είκοσί σου τα ήθελες όλα και τα ήθελες αμέσως. Τώρα πλέον ξέρεις ότι σε μερικές περιπτώσεις αν δεν βάλεις λίγο νερό στο κρασί σου θα μείνεις... με το ποτήρι άδειο. Έτσι, στη δουλειά σου συμβιβάζεσαι με ένα μισθό (αρκετά) χαμηλότερο από αυτόν που θα ήθελες ή στη σχέση σου συμβιβάζεσαι με μια πεθερά όχι και τόσο ευχάριστη. Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, καταλαβαίνεις ότι δεν χωρούν συμβιβασμοί. Για παράδειγμα, αν είσαι σε μια σχέση όπου εσύ θέλεις οπωσδήποτε παιδιά και εκείνος δεν το συζητά καν, καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να τον αφήσεις.

4. Το ωραιότερο στιλ είναι το δικό σου

Στα είκοσί σου ακολουθούσες τυφλά όλες τις τάσεις της μόδας- ακόμη κι αν, ας πούμε, τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια δεν κολάκευαν τη δική σου περιφέρεια, ενώ οι ψηλές γόβες έκοβαν πόντους από το ήδη όχι και τόσο εντυπωσιακό ύψος σου. Στα τριάντα διαθέτεις πλέον αρκετή αυτογνωσία και αίσθηση του γούστου για να αναπτύξεις το στιλ που ταιριάζει στο σωματότυπο και την προσωπικότητά σου. Απόλαυσέ το!

5. Η ζωή είναι μικρή

Στα είκοσι χρόνια σου έχεις την αίσθηση ότι όλη η ζωή είναι μπροστά σου. Μέχρι τα τριάντα έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι πώς περνούν τόσο γρήγορα τα χρόνια. Σε αυτή τη δεκαετία, παρόλο που θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις σου, θα προσπαθήσεις να αφιερώνεις έστω και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο σου σε πράγματα που σε γεμίζουν, όπως σε μια βόλτα στο πάρκο ή σε έναν καφέ με την κολλητή σου, αντί να αναλώνεσαι π.χ. με μια παρέα που δεν σου ταιριάζει πια.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30