Skip to main content

SINGLES

Όταν ο ύπνος σε "μεθάει"

Την ώρα που ξυπνάς αργείς να συνειδητοποιήσεις πού βρίσκεσαι; Για όλα φταίει η υπνική μέθη, σύμφωνα με τους ειδικούς.


Γεωργία Κοντού

Σου έχει τύχει ποτέ να πεταχτείς αγχωμένη από το κρεβάτι και να αρχίσεις να ετοιμάζεσαι για δουλειά προτού συνειδητοποιήσεις ότι είναι Σάββατο; Δεν είσαι η μόνη που μόλις ξυπνάς τελείς, μερικές φορές, υπό προσωρινή σύγχυση. Το φαινόμενο είναι αρκετά συνηθισμένο και ονομάζεται υπνική μέθη. Πρόσφατα μάλιστα μελετήθηκε για πρώτη φορά στον γενικό πληθυσμό, συμφωνα με μια δημοσίευση στην επιθεώρηση Neurology.

Οι ερευνητές, αφού διεξήγαγαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε πάνω από 19.000 υγιείς ενήλικες, διαπίστωσαν ότι το 15% των υποκειμένων είχαν ζήσει κάποιο επεισόδιο υπνικής μέθης μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ το 8% βιώνει την υπνική μέθη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. 

Κάποια από τα περιστατικά που αφηγήθηκαν οι συνεντευξιαζόμενοι στους ερευνητές ήταν αρκετά διασκεδαστικά. Για παράδειγμα ένας άντρας έπιασε τον εαυτό του να μιλάει επί δύο λεπτά στο ξυπνητήρι του, το οποίο είχε μπερδέψει με το κινητό του, ενώ μια γυναίκα που ξύπνησε στη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούσε να βρει το μπάνιο μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Άλλες μαρτυρίες αναφέρονται στην παραπλανητική αίσθηση που ζούμε κάποια πρωινά Σαββάτου ότι είναι καθημερινή, ή στην εμπειρία να ξυπνάμε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και να αργούμε να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε.

Η υπνική μέθη δεν χρειάζεται να μας ανησυχήσει, αν τουλάχιστον τα επεισόδια είναι περιστασιακά. Ωστόσο, σε περίπτωση που υποφέρουμε από υπνική μέθη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αυτή θα μπορούσε να είναι ένδειξη διαταραχής ή στέρησης ύπνου. Κι αυτό γιατί η υπνική μέθη είναι πιθανότερο να εμφανιστεί μετά από μερικές νύχτες ανεπαρκούς ύπνου (κάτω από 6 ώρες τη νύχτα). 

Πηγή: Huffington Post

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός