Όταν ο ύπνος σε "μεθάει" - AllYou.gr

Search

Όταν ο ύπνος σε "μεθάει"

Την ώρα που ξυπνάς αργείς να συνειδητοποιήσεις πού βρίσκεσαι; Για όλα φταίει η υπνική μέθη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

> ΕΓΩ ::
02 Σεπτεμβρίου 2014

Σου έχει τύχει ποτέ να πεταχτείς αγχωμένη από το κρεβάτι και να αρχίσεις να ετοιμάζεσαι για δουλειά προτού συνειδητοποιήσεις ότι είναι Σάββατο; Δεν είσαι η μόνη που μόλις ξυπνάς τελείς, μερικές φορές, υπό προσωρινή σύγχυση. Το φαινόμενο είναι αρκετά συνηθισμένο και ονομάζεται υπνική μέθη. Πρόσφατα μάλιστα μελετήθηκε για πρώτη φορά στον γενικό πληθυσμό, συμφωνα με μια δημοσίευση στην επιθεώρηση Neurology.

Οι ερευνητές, αφού διεξήγαγαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε πάνω από 19.000 υγιείς ενήλικες, διαπίστωσαν ότι το 15% των υποκειμένων είχαν ζήσει κάποιο επεισόδιο υπνικής μέθης μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ το 8% βιώνει την υπνική μέθη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. 

Κάποια από τα περιστατικά που αφηγήθηκαν οι συνεντευξιαζόμενοι στους ερευνητές ήταν αρκετά διασκεδαστικά. Για παράδειγμα ένας άντρας έπιασε τον εαυτό του να μιλάει επί δύο λεπτά στο ξυπνητήρι του, το οποίο είχε μπερδέψει με το κινητό του, ενώ μια γυναίκα που ξύπνησε στη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούσε να βρει το μπάνιο μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Άλλες μαρτυρίες αναφέρονται στην παραπλανητική αίσθηση που ζούμε κάποια πρωινά Σαββάτου ότι είναι καθημερινή, ή στην εμπειρία να ξυπνάμε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και να αργούμε να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε.

Η υπνική μέθη δεν χρειάζεται να μας ανησυχήσει, αν τουλάχιστον τα επεισόδια είναι περιστασιακά. Ωστόσο, σε περίπτωση που υποφέρουμε από υπνική μέθη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αυτή θα μπορούσε να είναι ένδειξη διαταραχής ή στέρησης ύπνου. Κι αυτό γιατί η υπνική μέθη είναι πιθανότερο να εμφανιστεί μετά από μερικές νύχτες ανεπαρκούς ύπνου (κάτω από 6 ώρες τη νύχτα). 

Πηγή: Huffington PostΑκολούθησε το allyou στο Instagram!