4 (αναπάντεχοι) παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειές σου - AllYou.gr

Search

4 (αναπάντεχοι) παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειές σου

Και ανεβάζουν το δείκτη της ζυγαριάς σου...

> ΕΓΩ ::
19 Απριλίου 2016

Δεν είναι μόνο οι ποσότητες φαγητού αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο τις καταναλώνεις που επηρεάζει το βάρος σου: όταν αδειάζεις πολύ γρήγορα το πιάτο σου, το στομάχι σου δεν προλαβαίνει να στείλει εγκαίρως μήνυμα στον εγκέφαλό σου ότι έχει γεμίσει, με αποτέλεσμα να συνεχίζεις να τρως από... κεκτημένη ταχύτητα, χωρίς στην πραγματικότητα να πεινάς πια. Μάλιστα, οι παρακάτω συνθήκες επηρεάζουν τη συμπεριφορά σου στο τραπέζι πολύ παραπάνω από όσο θα μπορούσες να φανταστείς:

1. Τα μεγαλύτερα πιάτα σε κάνουν να τρως περισσότερο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ανασκόπηση 60 μελετών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Κι αυτό γιατί σε παρασύρουν να τα γεμίσεις με μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού (και φυσικά, μετά, να τα αδειάσεις). Τα μικρά σερβίτσια θα σε βοηθήσουν να χωρέσεις και σε μικρότερα μεγέθη ρούχων.

2. Στα γεύματα στο αεροπλάνο ρίχνεις περισσότερο αλάτι. Οι συνθήκες μέσα στην καμπίνα προκαλούν ξηρότητα στη ρινική κοιλότητά σου, με αποτέλεσμα την ώρα της πτήσης να μειώνεται η αίσθηση της όσφρησής σου. Δεν φτάνει, λοιπόν, που τα γεύματα που σου σερβίρουν στο αεροπλάνο είναι ούτως ή άλλως άνοστα, οι συνθήκες τα κάνουν ακόμη πιο άγευστα κι εσύ αναγκάζεσαι να τα φορτώσεις με αλάτι ή ζάχαρη για να τα απολαύσεις. Μια λύση θα είναι να βάλεις στη χειραποσκευή σου κάποια πιο υγιεινά σνακ.

3. Η δυνατή μουσική σε κάνει να τρως γρηγορότερα. Κάποια δημοφιλή εστιατόρια εκμεταλλεύονται αυτό το επιστημονικό εύρημα όχι μόνο για να... χτυπήσει το κέφι κόκκινο, αλλά και για να αδειάζουν νωρίτερα τα τραπέζια τους! Από την άλλη, μια έρευνα του 2016 έδειξε πως όταν επικρατεί σε ένα δωμάτιο αρκετή ησυχία για να ακούμε τον ήχο από το μασούλημά μας, χορταίνουμε γρηγορότερα. Την ώρα του φαγητού, λοιπόν, χαμήλωσε την ένταση της μουσικής.

4. Τρως περισσότερο όταν είσαι με παρέα. Η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις είναι ανάλογη προς τον αριθμό των συνδαιτυμόνων σου: όταν στο τραπέζι υπάρχει ένα ακόμη άτομο, αυτή αυξάνεται κατά 33%. Όσο όμως η παρέα μεγαλώνει, το συγκεκριμιένο ποσοστό ανεβαίνει, για να φτάσει στο 96% σε ομάδες επτά και άνω ανθρώπων!Ακολούθησε το allyou στο Instagram!