ΑΥΤΟ το παράξενο όφελος έχει η αβεβαιότητα - AllYou.gr

Search

ΑΥΤΟ το παράξενο όφελος έχει η αβεβαιότητα

Δεν μπορείς να το φανταστείς...

> ΕΓΩ ::
19 Απριλίου 2016

Ενώ περιμένεις το πρώτο τηλεφώνημα από κάποιον που γνώρισες στο μπαρ, τα αποτελέσματα των εξετάσεών σου στη σχολή ή μια απάντηση από συνέντευξη για δουλειά, κάθεσαι σε αναμμένα κάρβουνα. Ίσως έχεις την αίσθηση, τότε, ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στην παραμικρή εργασία. Κι όμως, μια νέα έρευνα σε διαβεβαιώνει ότι το άγχος της αβεβαιότητας σε κάνει πιο αποδοτική.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κόλετζ του Λονδίνου ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να παίξουν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, όπου έπρεπε να αποφεύγουν τους βράχους που έκρυβαν από κάτω φίδια. Παράλληλα, τους υπέβαλαν σε μίνι ηλεκτροσόκ. Οι μισοί ήξεραν ποια στιγμή ακριβώς θα υποστούν τα ηλεκτροσόκ ενώ οι άλλοι μισοί όχι. Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Όσοι εθελοντές δεν είχαν ιδέα πότε θα υποβληθούν σε ηλεκτροσόκ, τα πήγαν καλύτερα στο ηλεκτρονικό παιχνίδι: κατάφεραν να προβλέψουν με μεγαλύτερη επιτυχία σε ποιους βράχους υπήρχαν τα δηλητηριώδη ερπετά. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το άγχος της αβεβαιότητας ίσως μας βοηθάει να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης σε μια δύσκολη κατάσταση.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι το χρόνιο στρες ανοίγει το δρόμο για πολλά προβλήματα υγείας. Η χρυσή τομή βρίσκεται στο μέτριο άγχος, που απλά μάς κάνει πιο παραγωγικούς.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!