Skip to main content

SINGLES

Νέα έρευνα: O φόβος γεννάει το στρες

Με ποιον τρόπο η αμφιβολία μάς... αγχώνει;



Ένα παλιό ρητό λέει πως το 70% του πόνου είναι φόβος. Και τώρα η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό, με μία νέα έρευνα που απαντά στο εξής ερώτημα: έχουμε περισσότερο στρες όταν δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα μας συμβεί; 

Ερευνητές του University College London, βάζοντας μια ομάδα 45 εθελοντών να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, απέδειξαν ότι ο άνθρωπος όσο περισσότερο αμφιβάλει για το τι θα επακολουθήσει, τόσο περισσότερο αγχώνεται και φοβάται.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, οι συμμετέχοντας αναποδογύριζαν βράχους κάτω από τους οποίους ήταν πιθανό να κρύβονται φίδια και έπρεπε να μαντέψουν ποιοι βράχοι ήταν αυτοί. Κάθε φορά που αναποδογύριζαν ένα βράχο με φίδι από κάτω, δέχονταν ένα μικρό ηλεκτρικό τσίμπημα. Σταδιακά, οι συμμετέχοντες έμαθαν να αναγνωρίζουν τους ύποπτους βράχους, αλλά όσο προχωρούσε το παιχνίδι οι ερευνητές τους άλλαζαν θέση, για να επιτείνουν την αβεβαιότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο στεσαρισμένοι όταν δεν γνώριζαν αν θα υποστούν το ηλεκτρικό σοκ, παρά όταν ήταν βέβαιο ότι θα το πάθουν. Το στρες των συμμετεχόντων οφειλόταν όχι μόνο στο αν θα υποστούν σοκ, αλλά και στο πόσο αβέβαιοι ήταν για το αν θα τα υποστούν.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες σε στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας ενδέχεται να σχετίζονται με πιο καθαρή κρίση και εκτίμηση του κινδύνου, αυξάνοντας την επαγρύπνηση μπροστά σε πιθανούς κινδύνους.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο οίκος Missoni επιστρέφει στις ρίζες του και παρουσιάζει τη συλλογή Kaleidoscopica

Ο Ιταλικός οίκος παρουσιάζει μια συλλογή ατελείωτων συνδυασμών για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2024

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους