Νέα έρευνα: O φόβος γεννάει το στρες - AllYou.gr

Search

Νέα έρευνα: O φόβος γεννάει το στρες

Με ποιον τρόπο η αμφιβολία μάς... αγχώνει;

> ΕΓΩ ::
16 Απριλίου 2016

Ένα παλιό ρητό λέει πως το 70% του πόνου είναι φόβος. Και τώρα η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό, με μία νέα έρευνα που απαντά στο εξής ερώτημα: έχουμε περισσότερο στρες όταν δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα μας συμβεί; 

Ερευνητές του University College London, βάζοντας μια ομάδα 45 εθελοντών να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, απέδειξαν ότι ο άνθρωπος όσο περισσότερο αμφιβάλει για το τι θα επακολουθήσει, τόσο περισσότερο αγχώνεται και φοβάται.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, οι συμμετέχοντας αναποδογύριζαν βράχους κάτω από τους οποίους ήταν πιθανό να κρύβονται φίδια και έπρεπε να μαντέψουν ποιοι βράχοι ήταν αυτοί. Κάθε φορά που αναποδογύριζαν ένα βράχο με φίδι από κάτω, δέχονταν ένα μικρό ηλεκτρικό τσίμπημα. Σταδιακά, οι συμμετέχοντες έμαθαν να αναγνωρίζουν τους ύποπτους βράχους, αλλά όσο προχωρούσε το παιχνίδι οι ερευνητές τους άλλαζαν θέση, για να επιτείνουν την αβεβαιότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο στεσαρισμένοι όταν δεν γνώριζαν αν θα υποστούν το ηλεκτρικό σοκ, παρά όταν ήταν βέβαιο ότι θα το πάθουν. Το στρες των συμμετεχόντων οφειλόταν όχι μόνο στο αν θα υποστούν σοκ, αλλά και στο πόσο αβέβαιοι ήταν για το αν θα τα υποστούν.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες σε στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας ενδέχεται να σχετίζονται με πιο καθαρή κρίση και εκτίμηση του κινδύνου, αυξάνοντας την επαγρύπνηση μπροστά σε πιθανούς κινδύνους.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!