Γιατί τα κατοικίδια μάς κάνουν χαρούμενους; - AllYou.gr

Search

Γιατί τα κατοικίδια μάς κάνουν χαρούμενους;

Υπάρχει (και) επιστημονική εξήγηση!

> ΕΓΩ ::
17 Απριλίου 2016

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να πάρουν για παρέα κάποιο κατοικίδιο; Ή γιατί η επαφή με ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι είναι σε θέση να μας χαλαρώσει τόσο -μα τόσο- πολύ;

Πίσω από αυτή τη μοναδική πραγματικά σχέση των ανθρώπων με τα ζώα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία πολύ καλή επιστημονική εξήγηση.

Κι αυτό γιατί μία νέα μελέτη αποκαλύπτει τον αληθινό λόγο πίσω από αυτή την αμοιβαία αγάπη.

Ποια είναι αυτή; Όταν οι άνθρωποι και τα σκυλιά κοιτάζονται στα μάτια, και οι δύο νιώθουν μια έκλυση της ορμόνης ωκυτοκίνη, της ορμόνης της αγάπης, η οποία είναι η ίδια ορμόνη που βρίσκεται πίσω από τον έντονο συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στους νέους γονείς και τα μωρά τους.

Πώς κατέληξαν οι επιστήμονες σε αυτό το αποτέλεσμα;  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 30 ζευγάρια άνθρωπος-σκύλος. Τα «ζευγάρια» αυτά πήγαν σε ένα εργαστήριο και κοιτάχτηκαν στα μάτια. Μετά, έδωσαν δείγμα ούρων. Η συγκέντρωση ωκυτοκίνης στα σκυλιά ήταν κατά 130% αυξημένη σε σχέση με το φυσιολογικό, ενώ των ιδιοκτητών τους είχε αυξηθεί κατά 300%, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Η συνύπαρξη με έναν τριχωτό φίλο, όμως, έχει κι άλλα, αποδεδειγμένα, οφέλη για την υγεία μας: μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, ανακουφίζει από το άγχος, καταπολεμά την κατάθλιψη και αυξάνει τα αισθήματα αυτοεκτίμησης.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!