Βουνό Vs θάλασσα: Ποιο ωφελεί περισσότερο την υγεία σου; - AllYou.gr

Search

Βουνό Vs θάλασσα: Ποιο ωφελεί περισσότερο την υγεία σου;

Oι ειδικοί σού εξηγούν...

> ΕΓΩ ::
29 Μαϊου 2016

Στο δίλημμμα «βουνό ή θάλασσα» όταν πρόκειται για προορισμό διακοπών, αλλά ακόμα κι όταν μιλάμε για το που θα προτιμούσε ο καθένας από εμάς να ζει την καθημερινότητα του, φαίνεται πως το ...υγρό στοιχείο συγκεντρώνει τις προτιμήσεις τις πλειοψηφίας, σύμφωνα πάντα με διάφορες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Τώρα, μία νέα μελέτη με καταγωγή την Αμερική και τη Νέα Ζηλανδία, μας δίνει ακόμα έναν λόγο να ετοιμάσουμε βαλίτσες για τον κοντινότερο νησιωτικό προορισμό ή έστω το κοντινότερο προάστιο κοντά στη θάλασσα, καθώς -σύμφωνα με τους ειδικούς- τα άτομα που βλέπουν από το παράθυρο του σπιτιού ή του γραφείου τους θάλασσα έχουν λιγότερο στρες.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Health and Place, μελέτησαν τοπογραφικά και ιατρικά στοιχεία για τους κατοίκους της πρωτεύουσας Γουέλιγκτον της Ν. Ζηλανδίας, συσχετίζοντας τη θέα που είχε ο καθένας, με το επίπεδο του στρες του.

Ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή το επίπεδο εισοδήματος του ατόμου, η θέα της θάλασσας φάνηκε να συσχετίζεται θετικά με μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Όσον αφορά στο πράσινο ή το βουνό, που φαίνεται να «χάνουν» σε σχέση με τη θάλασσα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι εν μέρει μπορεί αυτό να οφείλεται στο ότι οι ίδιοι δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα σε φυσικούς και τεχνητούς χώρους πρασίνου. Ενώ η θέα της θάλασσας είναι τελείως φυσική, του πρασίνου συνήθως περιλαμβάνει και ανθρώπινες κατασκευές ή δραστηριότητες (παιδικές χαρές, γήπεδα, πάρκα κ.α.).

«Ίσως αν συγκρίναμε τη θάλασσα μόνο με παρθένα δάση, να βρίσκαμε κάτι άλλο», λένε οι ερευνητές, οι οποίοι επίσης αναφέρουν ότι είναι ασαφές κατά πόσο η θέα μιας λίμνης ή ενός ποταμού μειώνει εξίσου το στρες, όσο η θέα του ωκεανού ή μιας θάλασσας.

Hot αυτή τη στιγμή!

ΜΟΔΑ

Η νέα συλλογή matis υμνεί το σύγχρονο urban glam

Αυτή τη σεζόν, η matis προσεγγίζει τις πιο θηλυκές πτυχές του μπαρόκ και τις μετατρέπει σε υπέροχα κομμάτια και σύνολα.
INTERVIEW

Χάρις Αλεξίου: «Το συναίσθημα φυλακίζουμε μέσα μας, όχι τα γεγονότα»

Η δική μας, η μοναδική Χαρούλα. Των τραγουδιών, του έρωτα, της αγάπης, του γλεντιού, της συγκίνησης, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Η Χάρις Αλεξίου στο allyou.
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας πολύ καλός λόγος να παραγγέλνεις συχνότερα sushi

Αν έψαχνες δικαιολογίες τις έχεις με τη σφραγίδα της επιστήμης.
STAR STYLE

Οι εμφανίσεις της Michelle Obama που δε γίνεται να ξεχάσουμε

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Αμερικής έχει ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις εμφανίσεις της πιο αγαπημένης Πρώτης Κυρίας!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

6 φθινοπωρινές αποχρώσεις μανό που πρέπει να δοκιμάσεις

Μην υποδεχτείς το Φθινόπωρο μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στα νύχια σου!