Είναι η καθιστική ζωή συνώνυμη του άγχους; - AllYou.gr

Search

Είναι η καθιστική ζωή συνώνυμη του άγχους;

Σήκω απ’ την καρέκλα…

> ΕΓΩ ::
08 Ιουνίου 2016

Ερευνητές από την Αυστραλία διαπίστωσαν ότι η καθιστική ζωή που κάνουμε αρκετοί από εμάς συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα άγχους.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health, διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι περνούν πάρα πολύ χρόνο καθιστοί –μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το τιμόνι του αυτοκινήτου κ.λπ.– κινδυνεύουν από αυξημένο άγχος.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν εννέα παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν στην καθιστική συμπεριφορά και το άγχος σε εφήβους και ενήλικες. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι το πολύ …καθισιό δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόνο για σωματικά προβλήματα (παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, διαβήτη, οστεοπόρωση κ.α.), αλλά και για ψυχικά προβλήματα.

Παλαιότερες έρευνες είχαν επίσης δείξει ότι σε ανεπτυγμένες χώρες, κάθε χρόνο περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρει από κάποια αγχωτική διαταραχή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, δυσκολία αναπνοής, πονοκεφάλους ή στομαχόπονους.

Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, πώς και γιατί η καθιστική ζωή σχετίζεται με το άγχος. Μεταξύ των πιθανών αιτίων είναι ότι η καθιστική ζωή κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο, χειροτερεύει τον μεταβολισμό, εντείνει την κοινωνική απομόνωση κ.α., καθώς όλοι αυτοί οι παράγοντες ευνοούν την εκδήλωση άγχους. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!