Έχεις χάσει το... μυαλό σου; Κάνε ΑΥΤΑ - AllYou.gr

Search

Έχεις χάσει το... μυαλό σου; Κάνε ΑΥΤΑ

5 απλές τεχνικές σού υπόσχονται μυαλό εύστροφο, καθαρό και σπιρτόζικο!

> ΕΓΩ ::
18 Ιουλίου 2016

Κάπου λίγο μετά τα 30 ή –για να είμαστε δίκαιοι- λίγο πριν το καλοκαίρι, το μυαλό αρχίζει και κατεβάζει... ταχύτητα. Και μπορεί για χρόνια οι ειδικοί να διατείνονταν ότι η φθορά που προκαλεί ο χρόνος και το στρες στον εγκέφαλό μας είναι μη αναστρέψιμη, αλλά, πλέον, έχουν άλλη άποψη. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί και εξαιρετικά εύκολοι τρόποι για να κρατήσουμε το μυαλό μας... ακονισμένο. Η σωτήρια μέθοδος, μάλιστα, προτείνει μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας! Ποιες είναι αυτές;

Από το Bing μέχρι το Google: Κάθε φορά που αναζητάς πληροφορίες στο Internet, συνεργάζονται τα βασικά κέντρα νόησης που ελέγχουν το σύνθετο συλλογισμό και τη λήψη αποφάσεων, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται κάποια νευρικά κυκλώματα που παραμένουν απαθή όταν, απλώς, διαβάζουμε. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι εξερευνητές του Διαδικτύου παρουσιάζουν αυξημένες εγκεφαλικές επιδόσεις σε σχέση με τους ηλεκτρονικά αναλφάβητους.

Πες τυ-ρί: Κι όμως, η στοματική υγεία συνδέεται άμεσα με τη νοητική. Αυτό διατείνονται Βρετανοί ψυχίατροι κι οδοντίατροι, οι οποίοι σε μελέτη τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, τόσο πιο υποβαθμισμένες είναι οι γνωστικές λειτουργίες των ατόμων που το εμφανίζουν.

Μέτρο στο αλκοόλ: Δε λέμε κομμένα πια τα κοκτέιλ και τα ποτά, αλλά καλό είναι να μην ξεφεύγεις από τα όρια της ημερήσιας κατανάλωσης. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ερευνητές του Κολεγίου Wellesley, όσο περισσότερο πίνει κάποιος, τόσο μειώνεται ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου του.

Πες «μούρα»: Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, τα μύρτιλλα, αυτά το μικρά, υπέροχα φρούτα, έχουν την ιδιότητα να ακονίζουν το μυαλό και να εντείνουν τη διαδικασία της σκέψης. Οι ειδικοί διατείνονται ότι υπεύθυνη για αυτό το «θαύμα» είναι η ανθοκυάνη, η σκούρα μπλε χρωστική ουσία που περιέχει το βατόμουρο. Τα χημικά συστατικά της επικάθονται στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την διαδικασία της εκμάθησης και τη μνήμη, παρακάμπτοντας έτσι οποιοδήποτε νοητικό «εμπόδιο» προκύπτει.

Παιχνίδια του μυαλού:  Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις τα (εγκεφαλικά) παιχνίδια, μιας κι έχει αποδειχθεί ότι αυτά, και συγκεκριμένα το σταυρόλεξο, το Sudoku και οι γρίφοι βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες. Προμηθεύσου, λοιπόν, ένα μικρό βιβλιαράκι με εύκολους γρίφους ή σταυρόλεξα ή κατέβασε κάποια εφαρμογή Sudoku στο smartphone σου... σήμερα κιόλας.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!