Skip to main content

SINGLES

Να πως θα αγαπήσεις ξανά τα Σαββατοκύριακά σου

Αυτά τα τρία επιστημονικά κόλπα υπόσχονται να σε απαλλάξουν από το στρες και να σε βάλουν και πάλι στο δρόμο της χαράς.


Φύλλις Νικολάου

Μόλις έρχεται η Παρασκευή, είσαι έτοιμη να χαλαρώσεις και να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου… Ή μήπως όχι; Βλέπεις, οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να σαμποτάρουμε τα Σαββατοκύριακά μας είτε κάνοντας όλες τις δουλειές που αφήσαμε πίσω την υπόλοιπη εβδομάδα είτε λιώνοντας στον καναπέ και τις σειρές. Έτσι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οποιαδήποτε προσπάθεια αναζωογόνησης και συναισθηματικής χαλάρωσης πάει στο βρόντο.

Αν όμως θέλεις να υποδεχθείς την επόμενη Δευτέρα αληθινά ανανεωμένη, δεν έχεις παρά να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου στα συμπεράσματα μιας πρόσφατης μελέτης που έδειξε ότι οι γυναίκες απολαμβάνουμε την άσκηση και τη συμμετοχή μας σε κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες εξίσου με το σεξ και το shopping! Για να καταφέρεις να βάλει τη χαρά και πάλι στο Σ/Κ σου δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις έστω έναν από τους παρακάτω κανόνες.

Κανόνας #1: Μπρος (για) την εκκλησιά
Κι όμως, η εκκλησία έχει σημαντική αγχολυτική επίδραση στον ανθρώπινο ψυχισμό. Δεν ξέρουμε αν αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα που πιστεύουν σε κάτι ανώτερο αφήνουν έστω και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας για λίγο τον έλεγχο στα χέρια κάποιου αγίου πνεύματος, αλλά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Economic Psychology», οι συχνές επισκέψεις στην εκκλησία σχετίζονται με αυξημένο αίσθημα ηρεμίας, γαλήνης και πληρότητας. Ανεξαρτήτως θρησκεύματος, η πίστη και η προσευχή ικανοποιούν μια από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες: την αίσθηση ότι αποτελείς μέρος ενός ευρύτερου και σαφώς μεγαλύτερου από σένα συνόλου. Τα ίδια αποτελέσματα έχει ο εθελοντισμός κατά αλλά και η γιόγκα και ο διαλογισμός. Τελευταίες έρευνες δείχνουν, εξάλλου, ότι η συστηματική πνευματική εξάσκηση μπορεί όντως να οδηγήσει τον εγκέφαλο σε «μονοπάτια» θετικών και υγιών σκέψεων. Οπότε, το ερχόμενο Σ/Κ μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στον Κυριακάτικο εκκλησιασμό, σε μια δίωρη, ενεργή παρουσία σου στο κοντινότερο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων ν ή σε ένα μάθημα γιόγκα.
 

Κανόνας#2: Για εσένα νοιάσου και γυμνάσου
Είναι γνωστό ότι η γυμναστική συμβάλλει στην έκκριση των ενδορφινών από τον εγκέφαλο (γνωστές κι ως «ορμόνες της ευτυχίας»), δεν είναι όμως εξίσου γνωστό ότι ικανοποιεί μια άλλη, βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου: να εκτελεί και να υπερέχει. Σε γενικές γραμμές, η γυμναστική σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να είσαι ο καπετάνιος του προσωπικού σκάφους σου, τονίζουν αμερικανοί ψυχολόγοι οι οποίοι μάλιστα υπογραμμίζουν ότι μορφή άσκησης θεωρείται καλή, ενώ ακόμα καλύτερο είναι να ασκείσαι κοντά στη φύση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιευτηκε στο «Environmental Science & Technology», η οποία υποστηρίζει ότι τα άτομα που αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους τείνουν να αισθάνονται πιο απελευθερωμένα συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Επιπλέον όφελος αποτελεί το γεγονός ότι όσο περισσότερο γυμνάζεσαι τόσο ηρεμεί και το μυαλό σου. Η Δευτέρα, λοιπόν, θα σε βρει πιο δυνατή και αν πας για έναν περίπατο μέσα στο weekend ή αν κάνεις μια βόλτα με το ποδήλατό σου.

Κανόνας #3: Δες τους φίλους σου
«Πιο καλή η μοναξιά», τραγουδάει ο Γιάννης Πάριος αλλά εμείς θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Ακόμα κι αν λατρεύεις να περνάς όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σου, καλό είναι να καλείς πού και πού στο σπίτι σου τους φίλους σου. Το συναίσθημα του συνδέομαι και του αγαπιέμαι αποτελεί το μεγαλύτερο προάγγελο της ευτυχίας, δηλώνουν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια. Επιπλέον θετικό της κοινωνικότητας είναι ότι σε ενθαρρύνει να ξοδέψεις χρήμα και χρόνο στην απόκτηση νέων εμπειριών, κάτι που, σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, θα σε ευχαριστήσει περισσότερο από το να αγόραζες διάφορα υλικά αντικείμενα. Η απόκτηση ενός ωραίου ρούχου, μπορεί μεν να σου προσφέρει χαρά αλλά, πολύ σύντομα, η χαρά αυτή εξανεμίζεται ή μετατρέπεται σε συνήθεια», εξηγούν οι παραπάνω ειδικοί. Αντίθετα, πηγαίνοντας να δεις με την «κολλητή» σου μια θεατρική παράσταση ή μαγειρεύοντας ένα Σαββατόβραδο για τους φίλους σου, είναι κάτι που θα σε γεμίζει ενέργεια για πολλές μέρες.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός