Να τι σε εμποδίζει από το αποτελεσματικό multitasking - AllYou.gr

Search

Να τι σε εμποδίζει από το αποτελεσματικό multitasking

Οι ειδικοί εξηγούν γιατί δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα – και, ναι το θέμα είναι εγκεφαλικό.

> ΕΓΩ ::
06 Οκτωβρίου 2016


Είμαστε σχεδόν βέβαιες ότι αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο, μιλάς ταυτόχρονα στο τηλέφωνο με κάποια κάποια συνάδελφό σού ή την κολλητή σου. Παράλληλα, σκέφτεσαι τι φαγητό θα μαγειρέψεις σήμερα και –ενδεχομένως- να έχεις μπροστά σου πίνακες του Excel ή να απαντάς στο mail κάποιου πελάτη. Κάπου εδώ να σε ενημερώσουμε ότι οι προσπάθειές σου να τα κάνεις όλα (και να συμφέρεις) δεν γίνεται παρά να αποδειχθούν άκαρπες. Γιατί το λέμε αυτό; Νέα γαλλική έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι δε μπορούν να εκτελέσουν πάνω από δύο δουλειές ταυτόχρονα. Αυτή η αδυναμία, μάλιστα, οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλός του διαθέτει μόνο δύο ημισφαίρια.

Σύμφωνα με Γάλλους νευροεπιστημόνες της École Normale Supérieure και του ερευνητικού ινστιτούτου INSERM, όποτε ο εγκέφαλός μας επιχειρεί να καταπιαστεί με περισσότερες από μια δραστηριότητα, τότε κάθε ήμισυ του διαχωρίζεται κι έτσι καταφέρνουμε τελικά να εκτελέσουμε επιτυχώς δύο πράγματα. Με την ίδια λογική, η προσθήκη ενός τρίτου «προβλήματος» τού δημιουργεί…. μπλοκάρισμα! Έτσι εξηγείται, λοιπόν, γιατί είμαστε επιρρεπείς σε ανορθολογικές αποφάσεις όποτε έχουμε να επιλέξουμε μέσα από μια μακρά λίστα.

Κόντρα σε αυτή την επιστημονική στάση, βέβαια, φαίνεται ότι πηγαίνουν οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντιουκ. Συγκεκριμένα, οι τελευταίοι αρνούνται να πειστούν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τόσο «στενά» όρια και δηλώνουν ότι όλα εξαρτώνται από το είδος της τρίτης δραστηριότητας με την οποία θα καταπιαστείς και κυρίως από το κατά πόσο αυτή υποστηρίζεται από άλλα εγκεφαλικά τμήματα.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!