Skip to main content

SINGLES

Να γιατί πρέπει να αποφεύγεις το multitasking

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί πρέπει να καταπιάνεσαι με ένα task τη φορά.


Φύλλις Νικολάου

Σταμάτα ό,τι κάνεις και κοίτα καλά τον υπολογιστή σου: αλήθεια, πόσες καρτέλες και αρχεία έχεις παράλληλα ανοιχτά; Μπορεί multitasking να αποτελεί συνήθεια όλων των εργαζομένων ωστόσο οι νευροεπιστήμονες προειδοποιούν ότι αντί να μας κάνει πιο παραγωγικούς, μας εξαντλεί..

Συγκεκριμένα, οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ στον Καναδά εξηγούν ότι, στην πραγματικότητα, μέσω όταν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα,  δεν καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε καμία συγκεκριμένη εργασία εντός προθεσμίας γιατί καταπιανόμαστε συνέχεια με κάτι καινούριο. Το αποτέλεσμα; Να νιώθουμε ότι το μυαλό και η σκέψη μας θολώνουν. Άλλωστε, το multitasking φαίνεται να εξαντλεί τα αποθέματα οξυγόνου του εγκεφάλου μας, τα οποία κρατούν την προσοχή μας σε υψηλά επίπεδα.

Κι όχι μόνο αυτό: καθώς βλέπουμε το χρόνο να «πετάει» και τον όγκο δουλειάς μας σταθερό και ακλόνητο, οδηγούμαστε στην υπερκατανάλωση καφεΐνης τη στιγμή, που σύμφωνα με τους ειδικούς, το μόνο που χρειαζόμαστε για να κάνουνε «επανέναρξη» στον εγκέφαλό μας είναι ένα μικρό διάλειμμα.

Πόσο μικρό πρέπει να είναι το διάλειμμά μας; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αρκούν 20λέπτα κάθε 3 ώρες για να χαλαρώσουμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να γίνουμε ξανά αποδοτικοί στη δουλειά μας.

Και επειδή μπορεί να μην έχεις την πολυτέλεια και την άνεση του χρόνου για να απολαύσεις ένα 20λέπτο διάλειμμα μέσα στην εργασιακή ημέρα σου, οι ειδικοί σού προτείνουν απλά να κόψεις το multitasking και να καταπιάνεσαι με κάθε δουλειά ξεχωριστά. Για παράδειγμα, πιάσε το πιο απαιτητικό task σου το πρωί και αφιέρωσε χρόνο στα mail σου προς το μεσημεράκι.
 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

SINGLES

Mπορείς άραγε να καταλάβεις από τη γλώσσα του σώματός του αν ενδιαφέρεται για σένα;

Oι κινήσεις του σώματός του που προδίδουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του!

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς