Να γιατί πρέπει να αποφεύγεις το multitasking - AllYou.gr

Search

Να γιατί πρέπει να αποφεύγεις το multitasking

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί πρέπει να καταπιάνεσαι με ένα task τη φορά.

> ΕΓΩ ::
09 Νοεμβρίου 2016

Σταμάτα ό,τι κάνεις και κοίτα καλά τον υπολογιστή σου: αλήθεια, πόσες καρτέλες και αρχεία έχεις παράλληλα ανοιχτά; Μπορεί multitasking να αποτελεί συνήθεια όλων των εργαζομένων ωστόσο οι νευροεπιστήμονες προειδοποιούν ότι αντί να μας κάνει πιο παραγωγικούς, μας εξαντλεί..

Συγκεκριμένα, οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ στον Καναδά εξηγούν ότι, στην πραγματικότητα, μέσω όταν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα,  δεν καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε καμία συγκεκριμένη εργασία εντός προθεσμίας γιατί καταπιανόμαστε συνέχεια με κάτι καινούριο. Το αποτέλεσμα; Να νιώθουμε ότι το μυαλό και η σκέψη μας θολώνουν. Άλλωστε, το multitasking φαίνεται να εξαντλεί τα αποθέματα οξυγόνου του εγκεφάλου μας, τα οποία κρατούν την προσοχή μας σε υψηλά επίπεδα.

Κι όχι μόνο αυτό: καθώς βλέπουμε το χρόνο να «πετάει» και τον όγκο δουλειάς μας σταθερό και ακλόνητο, οδηγούμαστε στην υπερκατανάλωση καφεΐνης τη στιγμή, που σύμφωνα με τους ειδικούς, το μόνο που χρειαζόμαστε για να κάνουνε «επανέναρξη» στον εγκέφαλό μας είναι ένα μικρό διάλειμμα.

Πόσο μικρό πρέπει να είναι το διάλειμμά μας; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αρκούν 20λέπτα κάθε 3 ώρες για να χαλαρώσουμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να γίνουμε ξανά αποδοτικοί στη δουλειά μας.

Και επειδή μπορεί να μην έχεις την πολυτέλεια και την άνεση του χρόνου για να απολαύσεις ένα 20λέπτο διάλειμμα μέσα στην εργασιακή ημέρα σου, οι ειδικοί σού προτείνουν απλά να κόψεις το multitasking και να καταπιάνεσαι με κάθε δουλειά ξεχωριστά. Για παράδειγμα, πιάσε το πιο απαιτητικό task σου το πρωί και αφιέρωσε χρόνο στα mail σου προς το μεσημεράκι.
 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!