Να γιατί δεν πρέπει να πιάνεις δουλειά πριν από τις 10 π.μ. - AllYou.gr

Search

Να γιατί δεν πρέπει να πιάνεις δουλειά πριν από τις 10 π.μ.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μας εξηγούν ποιο είναι το ιδανικό ωράριο εργασίας.

> ΕΓΩ ::
08 Νοεμβρίου 2016

Δεν είσαι πρωινός τύπος με αποτέλεσμα καθημερινά να έρχεσαι αντιμέτωπη με την γκρίνια του προϊσταμένου σου, ο οποίος σου πετάει συνέχεια σπόντες για το καθιερωμένο 5λέπτο που αργείς να φτάσεις στη δουλειά; Τώρα έχεις το ιδανικό αντεπιχείρημα για την γκρίνια του για την «αντιεπαγγελματική» αργοπορία σου. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το καθιερωμένο ωράριο εργασίας από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, φαίνεται πως δεν εναρμονίζεται καθόλου με το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι.

Συγκεκριμένα, τονίζουν οι ειδικοί, οι κιρκάδιοι ρυθμοί, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας, δεν συγχρονίζονται με τις πολύ πρωινές ώρες στους ενήλικες από 18-60 ετών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας είναι βιολογικά προγραμματισμένος να κοιμάται το πρωί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «ξυπνήσει» ουσιαστικά πριν από τις 10 π.μ.

Μάλιστα, το πρωινό ξύπνημα μπορεί να προκαλέσει στρες, πνευματική εξάντληση και θυμό. Παράλληλα, είναι υπεύθυνο για την πεσμένη παραγωγικότητα και την εξασθενημένη μνήμη. Οι Βρετανοί ερευνητές όμως δεν μένουν εκεί και τονίζουν ότι απλά μεταθέτοντας ώρα προσέλευσης στη δουλειά κατά μία ώρα, ενδέχεται να αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων έως και 19%.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να συγκαλέσεις meeting με τον προϊστάμενό σου για να συζητήσετε το ιδανικό ωράριο και για τους δύο σας; Ακολούθησε το allyou στο Instagram!